På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Marie Nylén Utbult och Roland Utbult våren 2017. Foto: Rickard L Eriksson

Marie Nylén Utbult: Sju gånger värre än influensa

Covid-19 är ett ”fruktansvärt krävande virus”. Det säger Marie Nylén Utbult, hustru till Roland Utbult som insjuknat i viruset.

– Roland hälsar att det är allvar, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 13:50, 2 apr 2020

I går berättade Världen idag att den kristna musikern och KD-politikern Roland Utbult har smittats av det nya coronaviruset och vårdas på sjukhus.

– Läkarna säger att läget är dåligt, men stabilt. Han är svag och får hjälp med andningen, säger hans hustru, Marie Nylén Utbult, till Världen idag.

Roland Utbult vårdas på infektionskliniken vid Karolinska sjukhuset i Solna sedan i fredags och får syrgas, men behöver inte respirator.

– Det är tufft, men han kämpar. Vi litar på Herren, vi litar på vården och på att hans kropp är frisk i övrigt. Vi gläder oss för varje dag som går att det inte blir värre, säger Marie Nylén Utbult.

Roland Utbult hade skött riksdagsarbetet hemifrån veckan innan han insjuknade. Han hade varit sängliggande i en och en halv vecka när febern började stiga och blev då inlagd. På sjukhuset togs många prover och på lördagen konstaterade man att det rörde sig om covid-19.

– Vi visste verkligen inte. Symptomen stämde inte riktigt med det vi hade hört, men man märker när det har gått ett tag vilket fruktansvärt krävande virus det här är. Sjukdomsförloppet är långdraget och sju gånger värre än en vanlig influensa.

Marie Nylén Utbult vill hissa varningsflagg och poängterar vikten av att följa alla Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

– Det gäller för alla, oavsett ålder, att vara försiktiga med varandra. Vi har ingen aning om var Roland har fått detta ifrån och jag är ödmjukt tacksam över att jag är helt frisk fortfarande, säger hon.

– Roland hälsar att det är allvar. Vi har varit väldigt förskonade i vårt land och kan ha svårt att förstå, men när man får se sjukdomen på nära håll och höra vad vårdpersonal berättar blir det en ögonöppnare för att det här är på riktigt allvar.

Marie Nylén Utbult är tacksam över all den förbön hennes man har fått hittills och för alla som vill fortsätta be för honom och för vårdpersonalen.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Minnen från Förintelsen ska samlas in till nytt museum

Historia. Forum för levande historia påbörjar nu en landsomfattande insamling av minnen kopplade till... torsdag 6/5 06:00

SR-reporter i relation med ”säkerhetshot”

Islamism. En journalist som fram till i höstas arbetade på Ekot-redaktionen på Sveriges Radio och som bevakat... onsdag 5/5 20:00

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Ilska efter krönika om Ebba Buschs klädval

Medieetik. KD-ledaren Ebba Buschs ”åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande”, skrev Boel Ulfsdotter... onsdag 5/5 16:04

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier