På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Om kyrkan blir en politisk förening riskerar hon att glömma sitt egentliga uppdrag”, säger Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. Foto: TT

Maria Ludvigsson: Inte kyrkans uppdrag att vara politisk

Medan de politiska partierna går ut med sina valmanifest finns det många som menar att kyrkan mår bäst utan parti­politik. En av dem är Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, som efterfrågar mer Gud i kyrkan.

Nyheter · Publicerad 10:03, 9 sep 2013

– Det finns en vilsenhet i Svenska kyrkan som ofta kommer till uttryck i utspel och aktioner i politiska frågor, som om det egna uppdraget att förkunna Guds ord inte är tillräckligt eller bra nog. Den relevanta kyrkan är den som erbjuder människor det som inte finns någon annanstans, evangeliet och välsignelsen. Ofta hörs diskussioner om hur kyrkan ska bli mer populär och lösningen är så gott som alltid att hon blir mer som samhället i övrigt! Inget kunde vara mer fel, säger Maria Ludvigsson.

På vilket sätt tycker du att Gud har blivit frånvarande i kyrkan? Och vad tror du det beror på?
– Orsaken tycker jag själv är svår att förstå. Men den gamla statskyrkan som skulle vara en folkkyrka tenderade att bli en allmän samlingsplats för religiositet. Ett slags Folkets hus för andliga övningar. Budskapet blev otydligt eftersom det skulle passa alla, vad man trodde på blev lite upp till var och en: Kristus är den du vill att han ska vara om du nu över huvud taget har lust att tro att han finns, ungefär.
– Kyrkans ledning vet mycket om klimatutvecklingen och om Israels säkerhetspolitik men man svarar svävande på frågan om Gud finns, om det eviga livet, synden och förlåtelsen. I politiska frågor verkar man ha absoluta svar, men i trosfrågorna bemöts frågor ofta med motfrågor. Då är man i stället relativ och allt blir en tolkningsfråga. Det är sorgligt eftersom vi söker oss till kyrkan för att få visshet och hopp om att något faktiskt är beständigt och heligt.
– Fråga en biskop om jungfrufödseln och hen blir nervös. Fråga om Kyotoavtalet och hen kommer att tala så länge du orkar lyssna.

Faran med politiseringen av kyrkan är uppenbar, tycker Maria Ludvigs­son.
– Om kyrkan blir en politisk förening blir hon dels exkluderande mot meningsmotståndare (det finns ingen särskild kristen politik), dels riskerar hon att glömma sitt egentliga uppdrag och vi som söker Gud får gå någon annanstans.
Och det är inte kyrkans uppgift att vara politisk, påpekar hon.
– Kyrkan ska be, inte yrka. I somras läste jag Wilhelm Mobergs utvandrarsvit. Den är fantastisk i många avseenden och som kristen finner jag i den en from ton som jag tycker väldigt mycket om. När man i det nya landet blev rädd för det okända, osäkra eller hotfulla var en självklar åtgärd att kyrkan kallade till sig sin församling för att be. Finns det någon i kyrkans ledning som i dag skulle svara en journalist så på en politisk fråga? Hänvisa till bönens makt? Varför sitter det, egentligen självklara, svaret så långt inne?

Vad är då alternativet till den kyrkopolitik vi ser i dag?
– Det finns många opolitiska organisationer som haft fantasi nog att organisera sig på sätt som medlemmarna uppskattat, helt utan partipolitisk struktur. I alla dessa tomma kyrkor – är kyrkopolitikerna verkligen där varje söndag? Eller är de mer förtjusta i sammanträden än i gudstjänstliv?

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Läs även:
• Kyrkovalet som glömde Gud
• Margareta Winberg: Partipolitiken är viktig för kyrkan

• SSU: Jesus var sosse

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier