Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Samuel Björk/Arkiv

Marcus Birro tar timeout

Beslutet att tills vidare pausa samarbetet är fattat i samråd mellan Marcus Birro och chefredaktör Lukas Berggren.

Nyheter · Publicerad 16:38, 17 jul 2015

Marcus Birro har medverkat som krönikör och bloggare i tidningen, och även haft en podd tillsammans med chefredaktör Lukas Berggren.

I början av maj berättade han och hans hustru Jonna att de skulle gå skilda vägar. I förra veckan blev det också offentligt att Marcus Birro inlett en relation med en ny kvinna, som också har valt att skilja sig från sin make.

Lukas Berggren vill inte gå in på omständigheter och detaljer i frågan, men berättar att situationen får konsekvenser för Marcus Birros medverkan i Världen idag.

– Marcus och jag har haft ett bra samtal och är överens om att han under rådande omständigheter behöver ta en timeout på obestämd tid från sin medverkan hos oss, säger han.

Marcus Birro förklarar att han har respekt för beslutet att pausa hans samarbete med Världen idag.

– Jag har respekt för beslutet att ta en paus. Det är även min förhoppning att kristenheten snart är redo för att läsa, skriva eller möta syndare öga mot öga. Visst var det vad Jesus gjorde? skriver han i en kommentar till tidningen.

– Jag har respekt även för reaktionerna och jag har varit öppen och ärlig med det som hänt. Jag söker Gud i det som sker. Jag följer mitt hjärta. Människors olika moraliska måttstockar är och kan inte vara mina domare. Endast Gud kan.

Lukas Berggren vill samtidigt uppmana till bön för alla inblandade.

– Marcus Birro har en fantastisk gåva som jag är övertygad om att Herren vill använda. Han har dessutom gjort mycket för att lyfta den kristna tron i det offentliga rummet. Nu tror jag han behöver en paus från sitt engagemang en period. Låt oss under tiden be för Marcus och hela situationen, säger han.

– Genom åren har Marcus och jag blivit goda vänner. Vänner gör ibland livsval som man inte kan ställa sig bakom. Men vänskap håller för sådant, även om mycket annat kan förändras.

Marcus Birro kommer inte heller att figurera som skribent eller krönikör i tidningen Inblick under den närmaste tiden, enligt chefredaktör Tommy Dahlman.

VID
redaktionen@varldenidag.se 

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...