Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Manlig omskärelse måste tillåtas

En tysk etisk kommitté som är rådgivande till regeringen har slagit fast att man måste tillåta religiös omskärelse i landet, dock med vissa förbehåll. I juni förbjöd en tysk domstol i Köln manlig omskärelse och menade att det var att jämställa med misshandel, något som väckt starka reaktioner bland religiösa världen över.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 aug 2012

- Omskärelse måste få grönt ljus men under förutsättning att allt förklaras för föräldrarna, att båda föräldrarna ger sitt samtycke, att smärtan lindras och att en expert genomför omskärelsen, säger Christiane Woopen som leder arbetet i den etiska kommittén, till AFP.

Bakgrunden till utlåtandet är ett domstolsbeslut i Köln i juni som Världen idag tidigare skrivit om och som rivit upp starka känslor då man fann att omskärelse av pojkar tillfogar en skada och kränker den kroppsliga integriteten hos barnet, något som enligt rätten inte uppvägs av religionsfriheten.

Det handlade då om en läkare som anmält att en fyraårig muslimsk pojke som omskurits, några dagar efter ingreppet fick kraftiga blödningar. Domstolen konstaterade att pojken hade utsatts för våld och fastslog att omskärelse får ske först när pojken själv är gammal nog att ge sitt eventuella samtycke. Man ansåg även att omskärelse gör det svårare för pojkar att själva välja religiös inriktning senare i livet.

Även om domslutet bara gäller inom Kölndomstolens jurisdiktion uttryckte religiösa grupper en oro över att fallet skulle bli prejudicerande i Tyskland och kanske hela Europa. Domen har fått judiska grupper att tala om att emigrera och tyska diplomater har enligt AFP medgett att diskussionen fått mycket negativa följder för Tysklands anseende utomlands, inte minst med landets nazistiska förflutna.

Det etiska rådets uttalande om att tillåta omskärelse får dock inte bara applåder. En sammanslutning av barnläkare i landet, The Professional Association of Pediatricians, menar att det var att ses som en skandal.
"Barns välbefinnande och barns rätt till kroppslig integritet spelade uppenbarligen ingen roll i dagens beslut", kommenterade ordförande Wolfram Hartmann kommitténs beslut.

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...