HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Jessica Gow/TT

Många upprördes över friande dom

16-åring friades från hets mot folkgrupp eftersom det inte kunde bevisas att han klottrat ett hakkors och det övriga klottret inte kunde föll inför ramen för rubriceringen.– Det kan vara svårt att skilja kritik från hets i enskilda fall, säger David Brax, forskare på Göteborgs universitet till Världen idag. 

Nyheter · Publicerad 14:42, 4 nov 2014

Den 16-åring som klottrade anti-israeliska slagord på offentliga byggnader i Göteborg i somras kunde inte bevisas ha ritat det hakkors som också fanns där. Därför friades han från misstanken om hets mot folkgrupp.
I sociala medier utbröt ändå storm mot domen, eftersom det i den första nyhetsarapporteringen inte framgick att pojken hävdat att hans kamrat, som var för ung för att åtalas, sprayat just hakkorset.
Göteborgs tingsrätt konstaterar i domen att 16-åringens antiisraeliska klotter "näppeligen kan ses som hets mot folkgrupp utan snarare som uttryck för gjorda ställningstaganden" i Mellanösternkonflikten.

Bland annat Svenska dagbladets ledarskribent Sanna Rayman hade utgått från den första rapporteringen, och skrev i helgen: "Hur hakkorset kan anses vara ett rimligt sätt att visa stöd för Gazas befolkning är för mig en gåta. Denna dom har sannerligen inte gjort det lättare att försvara hetslagstiftningen."
Senare tog hon tillbaka sitt uttalande, med hänvisning till hur domen i själva verket var formulerad. Av den framgick det att pojken åtalats för att ha sprejat "Bojkotta Israel", "Free Gaza", "Wake upp people", överkryssade Davidsstjärnor och ett hakkors. Men eftersom han nekade till att ha klottrat just hakkorset, föll misstanken om hets mot folkgrupp.

David Brax, som forskar om bland annat hatbrottslagstiftning vid Göteborgs universitet, noterar att politiska slagord i sig inte leder till fällande domar om de inte också innehåller "tydligt uttryckt missaktning om folkgrupp".
– Min kommentar är helt enkelt att det visserligen kan vara svårt att skilja kritik från hets i enskilda fall, men fällande domar, eller ens åtal, brukar inte komma i svåra fall. Jag är rätt säker att detta fall inte hamnat i domstol om det inte varit för hakkorsen och de överkorsade Davidsstjärnorna, uppger han för Världen idag.
Det har inte att gått att nå åklagaren i fråga för en kommentar.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...