Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

”Många skäl till att barn behöver en mamma och en pappa”

Abort, samkönade äktenskap och konstgjord befruktning var ämnen som stod på agendan när prästen Thomas Idergard samtalade med feministen Helena Westin i Svenska Dagbladet.

– Om vi vore jämlika på riktigt, skulle vi behöva abort då? sade Helena Westin.

Nyheter · Publicerad 14:00, 12 nov 2020

Skribenten Stina Oscarsson hade tagit initiativ till mötet mellan den katolske, celibatäre, prästen Thomas Idergard och Helena Westin, som grundat Stockholm Pride och är gift med en kvinna.

Samtalet tog avstamp i de strängare abortlagar som föreslagits i Polen, liksom i tillsättandet av en ny, konservativ, domare i USA:s Högsta domstol. Båda kvinnorna beskrev de två händelserna som ”bakslag för feminismen”, medan Thomas Idergard påpekade att just flickor sorteras bort i könsselektiva aborter.

Samtalet bjöd också på överraskningar. Som när Thomas Idergard påpekade att en påve redan 1968 varnat för att p-pillret skulle leda till att kvinnor objektifieras och utnyttjas av män, snarare än att åstadkomma en stor frigörelse.

– Det är en intressant tanke. Och man kan ju undra. Om vi vore jämlika på riktigt, skulle vi behöva abort då? sade Helena Westin.

Thomas Idergard fick även möjligheten att problematisera frågan om äktenskapet, som han menade inte främst finns till ”för att bekräfta kärlek”, utan för att ge potentiella barnfamiljer ett juridiskt och ”osvikligt skydd från början”.

– För om jag köpte att det handlar om att staten bekräftar folks kärlek – vad blir konsekvensen av det? frågade han, och varnade för att man då måste godkänna även relationer mellan flera personer än två.

När samtalet kom in på möjligheten för ensamstående och för samkönade par att skaffa barn genom konstgjord befruktning, IVF, sade Thomas Idergard att han inte sympatiserade med den tekniska utvecklingen ”eftersom det finns många goda skäl för att ett barn behöver en mamma och en pappa”.

– Men vi behöver väl mer kärlek i världen! kommenterade Helena Westin först.

Lite senare förklarade hon att hon ser barn som en gåva, inte som en rättighet, även om vården i dag bekostar assiserad befruktning med donerade könsceller för både ensamstående kvinnor och samkönade par.

– På samma gång kan jag se att det i hbtq-kretsar har blivit så att alla ska skaffa barn – det är lite som att det nästan blivit en accessoar. Bara för att vi kan så ska vi, sade hon.

Om vi vore jämlika på riktigt, skulle vi behöva abort då?

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier