Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Streetchurch delade ut tusentals biblar på årets Sweden Rock-festival i Sölvesborg. Foto: Street Church

”Många säger att de skulle vilja tro”

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 jul 2012

Mitt bland festivalbesökare och semesterfirare runt om i Sverige och Europa delas det ut biblar, erbjuds förbön och samtalas om Gudstron. Världen idag tog ett snack med Street church och Pannkakskyrkan som båda åker runt för att göra gott under sommaren.

Vi befinner oss mitt i semestern. För de flesta innebär det ledighet, slappa dagar, bad och grill. Men det finns de som bestämt sig för att åka land och rike runt i syfte att sprida kristen tro. Roul Åkesson, ordförande för Street church, berättar att man var ungefär 90 kristna som åkte till Sweden rock i Sölvesborg i år. Bland dryga 30 000 rockfans höll man gudstjänster och delade ut tusentals metalbiblar.
– Vi hade två baser på festivalcampingen som bestod av militärtält, där umgicks vi med människor under festivalen, delade ut biblar och hade gudstjänster. Och det var så öppet att tala om tron. Inte minst var många, både unga och gamla, intresserade av den bön- och psalmbok vi hade med oss.

Han berättar att folk på campingen suttit och läst bönerna och sjungit psalmerna helt öppet och att många hamnat i långa pratstunder om livets djupaste mening. Street church har funnits på Sweden rock flera år i rad och Åkesson berättar om vad en festivalbesökare sa till dem.
– Första året ni var här så hatade jag er, nu gillar jag er sa han. Jag tror vi river ner fördomar mot kristna och bygger upp ett förtroende i stället, och vi är hela tiden tydliga med vad vi står för.
Förutom Sweden rock har man också besökt Hultsfred och Öland under festivalsommaren och därifrån kommer enligt Åkesson samma rapporter; öppenhet för att samtala om tron, få förbön och en längtan efter att ta del av vad som står i Bibeln. Nu väntar en satsning dels mot Emmabodafestivalen och dels mot Europa; både i Polen och i tyska Wacken hålls gigantiska rockfestivaler dit hundratusentals besökare väntas. Då kommer också Street church vara på plats och i samarbete med lokala församlingar är ambitionen att vara ett ljus för människorna där.

Också Pannkakskyrkan, som är namnet på den grupp troende som runt om i Sverige går ut på helgerna för att bjuda på pannkakor och samtala om kristen tro, befinner sig mitt i sin årliga sommartour. Man är ett 20-tal som hittills besökt Leksand, Borlänge och Peace and love-festivalen och Gävle. Nu väntar Kalmar, Århus och Höganäs.
– Vi vill vara i de här miljöerna, backa upp kyrkorna och finnas till hands för människor, säger Samuel Lundström som varit med och startat upp Pannkakskyrkan.
– På en del platser är fokus att betjäna människor, dela ut vatten, bryta ner fördomar. Men vi märker också en väldig öppenhet, det är många unga som har genuina frågor och man ser att de längtar efter att tro. Många säger att de skulle vilja tro och att de är avundsjuka på oss som är kristna.

Trots att de inte aktivt delar ut biblar kommer hundratals och tar på eget initiativ och när de hållit gudstjänster på festivaler har tillströmningen varit mycket god enligt Lundström, som säger att trots att de är ute regelbundet och möter människor i samtal om Gud så blir det ändå en förvåning över hur samtalsklimatet är när det gäller att tala om Jesus.
– Man har ändå bilden att människor inte är så intresserade, men så blir man återigen överväldigad av hur stort intresset är och hur angelägen Gud är att möta svensken, säger han.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...