Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Många partier gläds över resultat i EU-val

SD, C, M och KD kunde jubla mest i EU-valnatten. För L blev valkvällen en rysare som slutade med en lättnadens suck. Feministiskt initiativ åkte däremot ut ur Europaparlamentet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 maj 2019

Liberalerna riskerade att åka ur EU-parlamentet. På partiets valvaka var nervositeten stor när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden.

L hamnade på 4,1 procent, en hårsmån över fyraprocentsspärren.

– Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger partiledare Jan Björklund.

Han konstaterar att L:s profil att vara det mest EU-vänliga partiet inte har varit någon valvinnare. Resultatet innebär en tillbakagång med nästan 6 procentenheter för L, mest av alla partier som backade. Men L får behålla ett av sina två mandat.

På andra håll jublades desto mer.

Sverigedemokraterna misslyckades med att nå målet att bli andra största parti, men var ändå det parti som gick fram mest jämfört med 2014.

Partiet får 15,4 procent, en uppgång med nästan 6 procentenheter. SD går därmed från två till tre mandat.

– Det är helt fantastiskt, vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet, sade partiledaren Jimmie Åkesson och påpekade sedan att han tycker att valrörelsen haft för lite sakpolitiskt innehåll och desto mer smutskastning.

För Moderatledaren Ulf Kris­ters­son innebar EU-valet en första valframgång som partiledare och det första valet på många år som partiet går framåt.

M lyckades åter knipa andraplatsen efter att 2014 fått se sig omsprungna av Miljöpartiet. Moderaterna får 16,8 procent, vilket är en uppgång med cirka 3 procentenheter.

Partiet får nu fyra i stället för tre mandat.

– När vi började valrörelsen var det många som dömde ut oss. De sade att M inte hade en chans att komma igen i EU-valet. Partivänner, i kväll har vi tagit revansch, sade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé.

Centern gick fram näst mest, jämfört med 2014. Partiet ökar 4,3 procentenheter till 10,8 procent och går från ett till två mandat.

Socialdemokraterna blev klart största parti med 23,6 procent, vilket var en tillbakagång med omkring en halv procentenhet jämfört med 2014.

Miljöpartiet var 2014 näst största parti, men rasar nu ned till fjärde plats och får 11,4 procent. En tillbakagång med nära 4 procentenheter. Men det togs ändå emot som en stor framgång, eftersom de jämför med höstens svaga valresultat.

MP förlorar två av fyra mandat, men kan hoppas på ett till när Storbritannien lämnar EU och Sverige tilldelas ytterligare ett mandat.

Hos Vänsterpartiet var man besvikna. De hade hoppats på en kraftig uppgång, men ser ut att få nöja sig med 6,7 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter.

Allra mest besvikna var man hos Feministiskt initiativ, som backade mest. Partiet åker som väntat ur EU-parlamentet, och får bara 0,8 procent av rösterna.

Det blev ett högt valdeltagande för att vara ett EU-val. Drygt 53 procent av de röstberättigade deltog, enligt den preliminära siffran. 2014 var det 51,1 procent.

Preliminärt resultat

S: 23,6 procent, 5 mandat

M: 16,8 procent, 4 mandat

SD: 15,4 procent, 3 mandat

MP: 11,4 procent, 2 mandat

C: 10,8 procent, 2 mandat

KD: 8,7 procent och 2 mandat

V: 6,7 procent, 1 mandat

L: 4,1 procent, 1 mandat

FI: 0,8 procent, 0 mandat

Källa: Valmyndigheten

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...