Världen idag rapporterade i november 2020 om den folkomröstning i vilken ungefär två tredjedelar av de nyazeeländare som röstade sade ja till en ny eutanasilag, samt att lagen skulle träda i kraft ett år senare.
Mer exakt trädde lagen i kraft den 7 november förra året, och enligt The Guardian uppgav Nya Zeelands hälsodepartement tre månader senare att 32 människor dittills använt sig av lagens möjlighet till dödshjälp.
När lagen antogs ska departementet ha uttryckt osäkerhet kring hur många som skulle komma att använda sig av lagen, men konstaterat att det på andra jämförbara platser utomlands, där dödshjälp redan varit lagligt, rör sig om mellan 0,3 och 2 procent av alla dödsfall.
På grund av de relativt strikta kriterierna i Nya Zeelands dödshjälpslag uppskattade de vidare att ungefär två tredjedelar av ansökningarna skulle komma att få avslag, och att det då skulle kunna bli ungefär 350 människor av 950 sökande per år som beviljades dödshjälp.
Ett av kriterierna som måste uppfyllas är att personen måste lida av en obotlig sjukdom som sannolikt kommer att leda till döden inom ett halvår.
De cirka tio personer per månad som alltså ska ha fått dödshjälp under lagens första tre månader utgör bara en tredjedel av den på årsbasis tidigare uppskattade siffran, men The Guardian konstaterar samtidigt att antalet som fått dödshjälp i vissa andra länder har tilltagit rejält över tid.