I mitten av mars stoppades användningen av Astra Zenecas vaccin tillfälligt sedan det kommit ett antal rapporter om sällsynta biverkningar i form av blodproppar och låga nivåer av blodplättar. Dessa ovanliga biverkningar har främst drabbat personer under 60 år.
Användningen återupptogs senare, men med rekommendationen om att vaccinet bara ska ges till personer som är äldre än 65 år.
Några enstaka dödsfall som tros ha koppling till vaccinationen har rapporterats in – bland annat har en svensk 61-årig kvinna som uppgavs vara frisk före vaccinationen dött. Det kan vara orsaken till att vissa patienter vänder i dörren när de får reda på att de ska få Astra-vaccinet.
Maria Taranger, som är överläkare och områdeschef för medicin, geriatrik och akutmottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är en av personerna som vittnar om rädsla för vaccinet.
– I min verksamhet hade vi den här dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sade ”jag vill inte dö” och vände direkt, säger hon till GP.
Att äldre nekar att ta vaccinet förekommer på flera håll runt om i landet.
– Det förekommer i Värmland, men inte i någon större utsträckning, säger Jens Magnusson, pressansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Värmland, till TT.
Även från Region Dalarna kommer larm om att en del vägrar att ta vaccinet.
I Region Stockholm finns också tecken på att vissa personer avstår från att ta vaccinet, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Även i Region Västerbotten finns det folk som avstår, men de är få, enligt vaccinsamordnaren Ronny Lestander.
Folkhälsomyndigheten menar att nyttan med vaccinet är större än riskerna.