Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Många kyrkor bjuder in till jul med gemenskap

Kyrkor runt om i landet öppnar sina dörrar för gemenskap på julafton. Kungsportskyrkan i Huskvarna håller öppet hela kvällen. – Jag tycker verkligen det känns meningsfullt när man ser hur tacksamma och glada folk blir, säger Inga-Britt Martinsson, som håller i firandet.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 dec 2018

Kungsportskyrkan, som är knuten till Evangeliska frikyrkan, bjuder in till mat, fika och gemenskap på julafton mellan klockan 15 och 19.

– Det brukar komma ett 80-tal personer, både svenskar och invandrare, men mest ensamstående och par, säger Inga-Britt Martinsson.

Även om det är hon och en handfull andra församlingsbor som håller i det praktiska på själva dagen, är det många som bidrar med mat och annat till julbordet.

– Jag sätter upp listor på allt som behövs lagom till första advent, och de blir alltid fulltecknade så vi behöver aldrig handla något, säger hon.

För den som är i Stockholm arrangeras Jul i gemenskap bland annat i Immanuels­kyrkan, på både julafton, juldagen och annan­dagen klockan 17–21. Det är en tradition sedan 2007 och ett samarbete mellan flera organisationer och församlingar.

Ansgarskyrkan i Lidingö cent­rum i Stockholm har ett öppet firande på julafton, med julmat och gemensamt tittande på Kalle Anka liksom samvaro med sjungande av julsånger.

– Det är öppet för alla som söker gemenskap på julafton, säger Sven-Gösta Holst, pastor och föreståndare, till Mitt i Lindingö

Just på julafton är det många kyrkor som anordnar gemenskap, och flera erbjuder julaftonslunch, om inte helt gratis så till en liten kostnad.

Pingstkyrkan i Mullsjö har julbord och dans runt granen klockan 11–15. I Trollhättan dukar LP-verksamheten upp till julbord klockan 11–16, och i Jokkmokks frikyrka Salem blir det ekumenisk jullunch och dans kring granen klockan 11.30–13.30.

Ekumeniskt julaftonsfirande hålls även i Allianskyrkan i Värnamo, till en mindre kostnad. Där blir det jullunch och kaffe, sång och dans kring granen mellan klockan 13.00 och 17.30.

I Arvika hålls det gemensamma julfirandet i församlingshemmet Cisternen, med samling runt krubban, julgröt, skinksmörgås och lekar mellan klockan 11 och 16.

Missionskyrkan i Älmhult bjuder in till Jul i Älmhult klockan 11–16, med julbord, julsånger och tomte på besök. Och Skellefteå stadsmission och restaurang Valentino bjuder, tillsammans med Sankt Olovs församling, in till öppet julfirande mellan klockan 12 och 15 i Sankt Olovsgården.

På en del ställen pågår det öppna firandet in på julaftonskvällen.

I Skara bjuder kyrkorna in till julaftonsfirande på Kristet center Tullen klockan 18–22, med jullekar, julsånger, julevangelium och julbord. 

Immanuelskyrkan i Örebro har ett liknande julfirande med julmat, julsånger och lekar, läsning av julevangeliet och julklappar klockan 18–21.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...