När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Många kom till tro när Stakset besökte Malmö

Personer med skyddsvästar uppges ha räckt upp händerna för att ta emot Jesus när Sebastian Stakset besökte Malmö. – Jag tror att det kommer en ny tid för Malmö, säger Stakset.

Nyheter · Publicerad 15:53, 29 okt 2018

Skottlossningar, knivrån, explosioner och sexualbrott har avlöst varandra de senaste åren i Malmö. I helgen skedde dock något som kan bli en motpol till allt det mörka: Kyrkorna gick samman för att förkunna hoppet som finns i Jesu namn.

– Det var första gången på 20 år som kyrkorna i Malmö gjorde något sånt här ihop, säger evangelisten Sebastian Stakset som, tillsammans med Linn Olsson, delade med sig av sin dramatiska livshistoria under helgen.

Han berättar att han, i början av sin tjänst, fick ett tilltal om att besöka Malmö men att han upplevde att mycket förberedelse behövdes innan det skulle bli verklighet. Det arbete som har föregått helgens satsning har, enligt Stakset, varit ”väldigt tungt”, men det ett år långa planerandet gav resultat. Pingstkyrkan Europaporten fylldes till brädden när dörrarna öppnades i fredags kväll.

– Det var väldigt starkt. Grabbar med skottsäkra västar räckte upp sina händer för att ge sig till Gud. Jag bad frälsningsbön med en hel familj. Och en man som var på permission bröt ihop och gav sitt liv till Jesus medan jag höll om honom, berättar Stakset.

Skeendet bekräftas av Andreas Wessman, pastor i Europaporten.

– Det var många som kom till tro under helgen. Det är svårt att veta exakt hur många, men omkring 150 personer fyllde i kontaktkort, säger han och betonar att flera av dessa har varit med i kyrkan tidigare, medan andra bad frälsningsbön för första gången.

Enligt Wessman var det märkbart att den målgrupp som man främst hade marknadsfört sig mot var på plats: Förbönsteamet fick be för problem relaterade till bland annat kriminalitet och droger.

Förutom fredagens, lördagens och söndagens kvällsmöten i Europaporten blev Sebastian Stakset spontant inbjuden till att medverka på svenskkyrkliga S:ta Marias gudstjänst på söndagsförmiddagen.

– Det var många socialt utsatta som kom – människor som hade sovit ute under natten. Det var så starkt att se dessa människor ge sina liv till Jesus och fira nattvard tillsammans med dem, säger han.

Nu väntar ett uppföljningsarbete för församlingarna i Malmö. Andreas Wessman berättar att alla personer som har fyllt i kontaktkort kommer kontaktas av någon från kyrkorna.

– Vi har sått ut tillsammans. Nu får vi se vad som slår rot. Man får lita på Gud i den här processen, säger han.

Sebastian Stakset gläder sig över det som hände i helgen.

– Gud visar sig för människor i Mellanöstern, men han rör sig även här. Han älskar Sverige. Han vill möta vårt land. Det har jag sett på plats efter plats.

Själv känner Stakset en ödmjukhet, tacksamhet och gudsfruktan över att få vara en del av det arbetet. Han känner också hopp inför framtiden.

– Jag tror att det kommer en ny tid för Malmö. Det som är omöjligt för människor är möjligt för Gud.

Hur viktig tror du att kyrkornas enhet var för det som skedde?

– Hundra procent utlösande faktor. Det här hade inte hänt annars. Om du vill se din stad förvandlas – samla kyrkorna och gör något tillsammans. Ni kanske inte är överens om nattvard, dop och musik, men ni älskar ju samma Gud. Är det något ni kan enas om så är det att söka stadens bästa.

”Älska Malmö” var namnet på konferensen med Sebastian Stakset i Malmö 26–28 oktober. Bakom satsningen stod ett tiotal kyrkor från samtliga av de etablerade frikyrkosamfunden samt EFS. Även en församling från Svenska kyrkan blev delaktig under helgen.

Ungefär 1 000 personer kom på fredagskvällen. Mellan 500 och 700 kom de andra kvällarna.

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...