Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Många församlingar har slutat att webbsända

Många församlingar uppger att de sett nya människor ta del av deras gudstjänster genom webbsändningar. Trots det är det flera församlingar som nu slutat med webbsändningar.

Resursbrist och att kunna fokusera på de besökare som kommer till kyrkan är två skäl som uppges.

Nyheter · Publicerad 08:00, 3 dec 2021

TT berättade häromdagen att tio av landets 15 domkyrkor inom Svenska kyrkan slutat att sända gudstjänster på nätet. Detta enligt en enkät gjord av P4 Värmland.

Även många frikyrkor började med att sända gudstjänster på webben under pandemin.

Så skedde bland annat i Hope Dalarna i Mora.

– Omständigheterna tvingade oss och vi svarade upp mot den utmaningen på ett fantastiskt sätt, berättar Emil Gillsberg, predikant och bibellärare i den nyplanterade församlingen för Världen idag.

Onlinesändningarna blev ett oväntat sätt att nå utanför den egna kretsen.

– Vi märkte fort att det började dyka upp personer i kommentarfältet som vi inte kände sedan tidigare och när vi kunde börja mötas fysiskt igen var större delen av gänget helt obekanta med varandra, berättar Emil Gillsberg.

När det blev möjligt att mötas igen fysiskt pausade man dock onlinesändningarna.

– Vi kände att vi behövde lägga den kraften på de nya vi nått som då började gå fysiskt, berättar Emil Gillsberg.

– Vi har investerat i rätt mycket utrustning och kommer definitivt att börja sända online igen, men just nu kände vi att vi behövde en vila från trilskande teknik och uppkopplingar.

På ett snarlikt sätt resonerar Kungsportskyrkan i Huskvarna, som sedan början av hösten inte längre livesänder gudstjänsterna, utan endast lägger ut predikningarna i efterhand.

– Ett skäl är att mötesdeltagarna ska känna och veta att fokus är på dem som är i lokalen. Vetskapen om att gudstjänsten livesänds kan vara begränsande för de som är närvarande i kyrkan, förklarar föreståndaren David Axelsson.

– Det är också en fråga om resurser. Vi behöver dubbla uppsättningar bild- och ljudtekniker om vi ska kunna ha bra ljud och bild både i kyrkan och på webben. 

Equmeniakyrkan i Sävedalen började sända gudstjänsterna digitalt när restriktionerna kom, och har fortsatt med det.

– Under pandemin har syftet med webbsändningarna främst varit ett sätt att visa på att vi fortfarande är en kyrka och att skapa en känsla av tillhörighet och trygghet, säger Johanna Bjurenstedt Gustafsson, pastor och föreståndare i församlingen.

Även om målgruppen är de av församlingens egna medlemmar som inte kan ta sig till kyrkan, så har sändningarna även här nått utanför kretsen och gett nya besökare.

– En av dem sade ungefär så här: ”Man kunde känna ert varma hjärta genom rutan, så det är därför vi är här nu.” Andra har hört av sig och tackat för gudstjänsterna, säger Bjurenstedt Gustafsson.

Även Korskyrkan i Uppsala, som började sända streamade gudstjänster på Youtube i slutet av mars 2020, fortsätter med sändningarna.

– Vi ser det i första hand som en service för medlemmar som inte kan komma på gudstjänst, ungefär som gamla tiders inspelningar på kassettband, säger Anders Blåberg, pastor och föreståndare.

Sedan i augusti streamas den ena av församlingens två söndagsgudstjänster.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier