När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Många barn som omhändertas är utsatta för hedersvåld

15 procent av barnen som omhändertas på grund av familjeförhållanden har utsatts för hedersförtryck. Det avslöjar SVT i en granskning.

Granskningen visar även att ett flertal unga flickor som utsatts för hedersvåld har blivit inlåsta på Sis-hem.

Nyheter · Publicerad 17:00, 6 dec 2021

SVT har granskat ett flertal LVU-domar, det vill säga domar som rör tvångsomhändertagande av barn. Granskningen visar att 67 av 437 LVU-domar – 15 procent – handlar om barn som växer upp med hedersförtryck och våld.

De flesta är flickor där familjen utsatt dem för fysiskt våld, skriver SVT. Oftast är det pappan som slår, men en fjärdedel av barnen berättar att mamma också slår. 

En flicka berättar, enligt SVT, att hon låstes in och misshandlades med tillhyggen eftersom pappan hade upptäckt att hon hade en pojkvän. 

”Han frågade mig om jag var rädd. Sedan slog han mig mot huvudet och sa att han skulle döda mig med kökskniven”, säger hon enligt rapporteringen.

En annan flicka i granskningen berättar att hennes mamma utsatte henne för slag, piskrapp och dusch i iskallt vatten för att hon inte ville bli bortgift. Flickan berättar vidare hur hennes mamma i princip uttryckte en önskan om att se henne död.

Enligt granskningen börjar våldet ofta redan i förskoleåldern. SVT skriver vidare att väldigt få av fallen har lett till någon fällande dom för misshandel eftersom barnen oftast inte vågar vittna.

– Det är ett massivt tryck från familjen, släkten och syskonen som gör att de tar tillbaka, förminskar, bagatelliserar våldet, säger Devin Rexvid, forskare vid Stockholms universitet, som undersöker socialtjänstens insatser i hedersärenden, till SVT.

Ett flertal unga flickor som omhändertagits på grund av hedersvåld har skickats vidare till ett låst ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).

– Är det något jag kommer ha med mig livet ut så är det sveket som ”soc” [socialtjänsten red anm] gav mig. De tog mig från ett hem med våld. De placerade mig i ett Sis-hem fyllt med våld, säger hon till SVT.

Socialchefen i den kommun som ansvarar för Aishas skydd uppger att de generellt inte använder sig av Sis-placeringar i sådana här fall, utan menar att det är en akut åtgärd.

Enligt en bandinspelning som SVT tagit del av förklarar en socialsekreterare för Aisha att de valde att placera henne på Sis-hem för att skydda henne från släktingarna.

– Frivilliga insatser funkade ju inte. De hittade ju dig. Det enda stället som Sverige har att erbjuda när det gäller inlåsning av ungdomar är Sis, säger socialsekreteraren på bandinspelningen.

Aisha heter i verkligheten något annat.

Det är ett massivt tryck från familjen, släkten och syskonen som gör att de tar tillbaka, förminskar, bagatelliserar våldet.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier