Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Många äldre blir kvar i Ukraina – Hillsong griper in

En grupp som har svårt att fly från Ukraina är äldre människor. De vågar heller inte alltid ge sig ut för att skaffa mat.

I huvudstaden Kiev får de hjälp av Hillsong, som levererar mat och förnödenheter om nätterna, då angreppen tar paus.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 mar 2022

Liksom många andra kyrkor arbetar Hillsong genom sitt europeiska nätverk för att hjälpa ukrainare att komma bort från de mest utsatta områdena, och för att hjälpa dem som är kvar.

– Hillsong finns på flera ställen i Ukraina, och jobbar med att hjälpa kvinnor och barn ut ur landet, i samverkan med kyrkor i Europa som tar emot vid gränsen, säger Andreas Nielsen, pastor och föreståndare för Hillsong Sweden.

Här har församlingen samlat ihop medel genom Hillsong Sveriges Ukrainafond. De används nu för att stötta människor i den yttersta nöd.

– Något som det inte talas om särskilt mycket är att det finns många gamla som bor i lägenheter i Kiev och som varken kan fly eller ta sig ut för att stå i långa köer för att skaffa mat, säger Andreas Nielsen.

– Därför har församlingen team som går ut på nätterna i skottsäkra västar för att dela ut mat och andra förnödenheter till äldre som är fast i sina hem.

Hillsong Sverige har hjälpt till genom att köpa in tolv skyddsvästar – vilket är en bristvara i Europa just nu.

För att kunna utöka hjälparbetet i huvudstaden försöker Hillsong i Kiev få sin byggnad klassad som humanitärt skyddsobjekt, så att det så långt som möjligt kan fredas från ryska attacker.

– Om den klassas som humanitärt hjälpcentrum får man bättre möjligheter att dela ut mat och förnödenheter och att ge enklare läkarvård, säger Andreas Nielsen.

Allt fler kvinnor och barn i landet är på väg västerut. Men Hillsongs församlingar försöker ändå hålla kontakt med sina medlemmar genom sociala medier och mobiler.

– Vår kyrka befinner sig på flykt, liksom hela Ukraina, oavsett om du är i ett bombrum eller i en tunnelbana. Genom Lviv i västra Ukraina passerade häromdagen mer än 100 000 människor, säger Andreas Nielsen.

– Det är en väldigt komplicerad situation, som det är svårt att sätta sig in i om man inte är på plats. Skräcken och rädslan är enorm och ingen vet vad som kommer att hända från en stund till en annan.

Samtidigt pekar han på vikten av att tänka framåt.

– En sak är den krishjälp som behövs nu, en annan sak är att ett helt land ska byggas upp igen när detta är över. Det kräver uthållighet och överlåtelse. Det ukrainska folket behöver veta och känna att vi kommer stå med dem länge.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier