Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Malmös kyrkor firade Jesu uppståndelse på torg

”Älska Malmö”. Så heter evenemanget som samlade cirka 300 människor på Möllevångstorget i Malmö på påskdagen. Bakom manifestationen står 23 församlingar som vid det här laget är vana vid att göra gemensamma arrangemang.

Nyheter · Publicerad 13:00, 20 apr 2022

Malmös pastorer har under de senaste åren byggt upp en god gemenskap genom regelbundna träffar, bönestunder kallade ”Bön för Malmö”, samt flera utåtriktade satsningar under parollen ”Älska Malmö”.

Andreas Jensen, pastor för SOS Church Malmö, var den som predikade påskens budskap för folket som samlats på Möllevången. Han berättar hur kyrkorna i Malmö når längre när de kommer samman:

– Jag är en människa som gillar att se möjligheter. Malmö är speciellt utifrån att det är många mindre församlingar, och jag tänker att vi kan göra mycket mer när vi gör det tillsammans, säger Andreas Jensen.

En församling som stack ut särskilt under söndagen var Holy Trinity Church, som under ledning av pastor Rachel Scharp fick hela torget att ryckas med i toner och danssteg.

– Det har varit en sådan enhet och stor glädje i dag och budskapet om Jesus har kommit fram, säger en nöjd Rachel Scharp efter eventet.

På Möllevången hade vårsolen fått uteserveringarna att fyllas, och den stora scenen mitt på torget drog uppmärksamhet till sig från förbipasserande. Förutom predikan och lovsånger kunde Malmöbor i mindre tält i utkanten av folksamlingen få tala med en pastor, få information om Alpha, få en bibel – eller låta sig bli ansiktsmålad.

En som målade var Frida Bäckström från Wesleykyrkan.

– Vi ville ge barnen en go' upplevelse, och tänkte att om man lyckas fånga barnen med något roligt så behöver familjer inte skynda vidare. Det var fullt av barn i tältet och verkligen superroligt! Det har blivit många katter och kaniner i dag, tillägger Frida med ett skratt.

Flera av de pastorer som Världen Idag talat med betonar hur detta är en möjlighet för församlingarna att möta människan i Malmö, samtidigt som kristna får proklamera enhet.

– Jag tror att många, precis som jag själv, kände en stor glädje över att samlas mitt på ett torg i Malmö, säger Andreas Wessman, pastor i Europaporten.

– På detta torg har många åsikter yttrats och och nu har även vi fått säga vad vi står för.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00