Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

En dag fick Reza en bibel av sin granne. Det blev starten på en resa mot Gud som förändrade allt. Foto: Jonas Adolfsson

Malmö-DJ vände om till Jesus

Han var populär DJ i Malmö och han föraktade allt som hörde till kristen tro och religion. Men den Bibel han fick som gåva av en ”galen” granne samt ett antal märkliga drömmar skulle förändra allt.

Nyheter · Publicerad 13:00, 4 jul 2012

Han kom hit som flykting från Iran, 11 år gammal, och växte upp med sin äldre syster i stadsdelen Nydala i Malmö. Att systern efter en tid blev en kristen gjorde inga som helst intryck på Reza. Istället hängav han sig åt gänget och sitt stora intresse – musiken.
– Livet var musik, rock’n roll och droger. Gud var jag helt emot. Min bild av honom hade jag klar från mitt hemland; jag hade förstått att Gud var en icke kärleksfull personlighet, säger Reza i härlig turkosblå skjorta och matchande scarf.

Han minns sin reaktion då en av hans grannar blev frälst. ”Galningen” skulle han komma att få heta i Rezas vänkretsar.  En kväll när Reza hade fest ringde ”galningen” på dörren hemma hos Reza.
– Han påstod att Gud sagt till honom att ge mig en gåva. Det var en Bibel, berättar Reza som därmed hade fått sin negativa bild av mannen bekräftad.

Men från den här tiden började något underligt att hända med Reza. Själv är han övertygad om att det var systerns förböner som låg bakom.
– Jag började att fundera över varför jag existerade och över orättvisorna i världen. Det fick mig att börja studera ockultism; jag läste om frimurarna, buddismen och... just name it!

Rezas enda syfte var att försöka hitta fel i dessa religioner. Sedan var det dags att ta itu med Bibeln, en bok som han betraktade som ren ”hjärntvätt”.
– Det var då jag sprang på Jesus, säger han och får något bekymrat i blicken.
– Problemet var att jag inte kunde hitta några fel på Jesus. Och jag insåg att inte ens han fiender hade kunnat hitta några fel hos honom – och det störde mig.

Reza tvingades nu acceptera för sig själv att Jesus hade varit en perfekt människa. Men från och med nu började ännu märkligare saker att hända. Han kunde å ena sidan uppleva skrämmande ”demoniska” drömmar.  Men han kunde också uppleva vad som verkade vara Guds hand, både i drömmar och i det dagliga livet.
En ”festarkompis” till Reza, som bodde i Göteborg, hade nyligen blivit en kristen och han började nu kasta små ”kärleksbomber” på sin vän i Malmö. Reza å sin sida höll emot, och han vägrade konsekvent att läsa mer i Bibeln.

Men nu drabbades han av depressioner och märkliga drömmar. När kompisen i Göteborg fick höra om detta begav han sig till Malmö.
– Han kunde specifikt tala om för mig vilken dröm jag hade drömt, till och med nämna särskilda färger som funnits med i drömmen. Jag insåg att detta inte kunde vara en slump, förklarar Reza som nu var redo att på nytt öppna sin Bibel.
Han började med Matteus evangelium och Jobs bok. Den 35-årige mannen berättar om hur en inre förvandling började äga rum; hur ”100-tals demoner” lämnade honom.

– Hela mitt sätt att tänka och min syn på världen – ja, hela jag – förändrades. Alla mina frågor och mina besvikelser på människor bara försvann. Det var en pånyttfödelse och det kom liksom inifrån. Plötsligt var Guds ord som mjölk och honung för mig.
Förvandlingen har fått konsekvenser för 35-åringen som under många år var en skicklig DJ på Malmös klubbar. Efter frälsningen skorrade plötsligt många av låtarna illa i hans öron. Till en början valde han att enbart spela instrumental musik. Men inte ens det kändes bra.

– Mitt jobb gick ju ut på att spela musik som fick folk att falla i synd, menar Reza som nu helt har lämnat jobbet som DJ.
För två-tre år sedan kom han i kontakt med Malmö international Church där han blev aktiv. Där har han mött Nancy som vid nyår blev hans hustru. De lever för att tjäna Gud i församlingen, och för Rezas del innebär det bland annat att sköta ljud, arbeta med ungdomar, leda en cellgrupp och ibland att undervisa i församlingen.
– Detta är en fantastisk församling där man sträcker sig ut till människor i utsatta situationer. Själv är jag beredd att tjäna i vad som helst där Gud behöver mig i församlingen.

Reza Afzali betonar att han inte heller i sitt liv som kristen lever i något ”Disneyland” där allt flyter på problemfritt.
– Men jag har frid inombords, betonar han. Och det är en gåva från Gud! 

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier