Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Magdalena Andersson tros föra S vänsterut

Av allt att döma kommer Magdalena Andersson (S) senare i höst väljas som ny partiledare för Socialdemokraterna och kan av riksdagen utses till Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon har tidigare attackerat abortkritiker och samvetsfrihet och hon har kritiserats av kristna aktörer gällande biståndet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 okt 2021

På pressträffen när hon nominerades till ny S-ledare lyfte Magdalena Andersson särskilt tre områden där hon vill vässa politiken – gängkriminalitet kopplat till integration, välfärden och klimatomställningen.

Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i S, tror att det finns stora förväntningar på att Magdalena Andersson ska ta partiet åt vänster, efter flera år av kompromissande högerut för att få igenom regeringens politik.

– Allt annat vore otroligt konstigt, säger han.

Under hösten 2015 mottog Andersson ett öppet brev, undertecknat av flera företrädare för kristna församlingar och hjälporganisationer. Budskapet var att inte minska det svenska biståndet för att klara av ökade utgifter till följd av flyktingtillströmningen.

”Vi underskattar inte att Sverige befinner sig i en utmanande situation. Men att ställa utsatta grupper mot varandra och låta världens fattiga betala för flyktingmottagandet riskerar att få långtgående konsekvenser för den globala utvecklingen”, stod det i brevet som bland annat var undertecknat av pingstpastorn Pelle Hörnmark och Urban Ringbäck, pastor i Smyrna Göteborg.

Några månader senare, våren 2016, minskade regeringen Sveriges internationella bistånd med hänvisning till den rådande flyktingsituationen.

Magdalena Andersson var en av de ledande S-företrädarna som gick till attack mot KD och Lars Adaktusson inför Europaparlamentsvalet 2019. Hon uttryckte sig då starkt kritiskt om att problematisera abort och tog avstånd från rätten till samvetsfrihet.

Magdalena Andersson har också hävdat att vårdnadsbidraget, som skulle underlätta för föräldrar att vara hemma längre med små barn, i själva verket införts för att ”människor inte ska arbeta”.

Nyligen medverkade Magdalena Andersson i P1 Morgon där hon fick frågan om hon anser att Sverige haft en för hög invandring.

– Har man väldigt många asylsökande kan det vara svårare med integrationen. Det gör att människor riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet och man får sociala problem, svarade hon.

Andersson har under de senaste dagarna även pratat om betydelsen av att bekämpa narkotika. I P1 Morgon svarade hon på frågan om hon själv någon gång använt narkotika.

– När jag var yngre och bodde utomlands har jag provat att röka marijuana, svarade hon.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40