HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Fredrik Karlsson/TT

M vill se allmän förskola från två år

Moderaterna ska nu driva på för allmän och avgiftsfri förskola för barn från två års ålder, beslutade man vid partistämman i helgen. Men inifrån partiet kommer kritik mot ställningstagandet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 okt 2015

Redan i somras öppnade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att partiet skulle driva frågan om allmän förskola från två år.

Det innebär att familjer kan nyttja 15 timmars förskola i veckan avgiftsfritt från det att barnet fyllt två år, i dag gäller det från tre år.

Och partistämman gick i helgen på partistyrelsens förslag och ska därmed driva den nya linjen. Den är dock inte okontroversiell mot bakgrund av det redan hårda trycket mot barnomsorgen som väntas öka ytterligare när vårdnadsbidraget slopas i början av 2016.

- Allmän förskola från två års ålder är inte moderat politik, anser Moderaterna i Halland som röstade emot partistyrelsen.
- Det ska naturligtvis finnas val och alternativ för föräldrar, men inte att det ska vara kostnadsfritt. Allmän förskola från två kostar 1 miljard kronor. Jag vill hellre använda pengarna till de barn som behöver särskilt stöd, sa halländska ombudet Marianne Pleijel enligt ett pressmeddelande.

Tidningen Barometerns ledarsida med beteckningen moderat menar att Kinberg Batra med förskolebeslutet fullföljer "den politiska inriktning som företrädaren inledde. När pressen gått till hotellet på fredagskvällen drevs Kinberg Batras första egna stora politiska idé igenom; rätten till allmän förskola från tv års ålder", skriver Martin Tunström och fortsätter:

"Det var inte många år sedan som förskolan sågs som ett exempel på statsindividualism, som något som befriade människan från familjen. Och som skapar en självgenererande utgiftsmaskin. På det hela taget talas det väldigt sällan om små gemenskaper, civil samhälle eller familjen i varken Reinfeldts eller Kinberg Batras moderater."

Under partistämman beslutade Moderaterna också att man ska utreda alkoholmonopolet. Partiledningen lyckades stoppa ett direkt krav på att avskaffa monopolet. Strax före votering gick vice partiordförande Peter Danielsson upp och föreslog en mjukare formulering om att formerna för ett avskaffande ska utredas, vilket med knappt 30 rösters marginal vann stämmans godkännande, skriver TT.

Och det har under en längre tid funnits ett tryck inom M för att luckra upp alkoholmonopolet. Bara i år har ett 20-tal motioner lämnats in i riksdagen från moderater om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Alkoholforskare har varnat för att ökad konsumtion sannolikt blir följden om Systembolagets monopol skulle falla. Det kan i sin tur leda till att de ekonomiska och sociala kostnaderna till följd av alkoholintag tilltar.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...