Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Moderaterna vill införa en paus för nya konfessionella friskolor. Foto: Henrik Montgomery/TT

M vill ”pausa” nya konfessionella friskolor

Moderaterna vill se en paus för nya konfessionella friskolor, meddelade man på måndagen. Detta tills nya regler och kontroller tagits fram. Moderat-ledare Ulf Kristersson anser att dagens regler kan missbrukas.

Nyheter · Publicerad 15:44, 7 sep 2018

– Vi kan inte acceptera missbruk av friskolereformen. Det var inte tänkt att vara ett utrymme för religiös extremism, säger han enligt TT.

I helgen gick också Jan Björklund (L) ut och skärpte tonen mot de konfessionella friskolorna ytterligare och sade att frågan blir central för partiet i regeringsdiskussioner. L vill stoppa nyetablering av konfessionella skolor.

Samtidigt har Socialdemokraterna gjort förbud mot skolorna till en viktig valfråga. Även V är för ett förbud och MP har öppnat för hårdare regler. Sammantaget ser skolorna ut att kunna få en direkt påverkan på regeringsbildningen och på sikt kan en strid om de konfessionella skolornas existens i Sverige bli verklighet. 

Tidigare i somras medgav Jan Björklund att han alls inte är ute efter de kristna skolorna, utan de islamistiska, som utgör en ytterst liten minoritet. Han menade dock att man inte i lagen kan stoppa bara muslimska friskolor, och därmed skulle även utveckling av välfungerande kristna skolor stoppas. 

Oavsett om motståndarna till konfessionella friskolor förespråkar en paus av nyetablering eller ett förbud för samtliga, återstår att se hur man ska kringgå Europakonventionen, som fastslår rätten till utbildning i enlighet med föräldrars övertygelse.