Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

M-profil varnar för ny identitetspolitik

Definieringen av människor med identitet och skuld utifrån ras, etnicitet eller kön i svensk och amerikansk samhällsdebatt är skrämmande. Det menar Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker för Moderaterna, i en debattartikel i Expressen.

Nyheter · Publicerad 21:00, 25 aug 2020

I sin debattartikel menar han att föreställningen om den kollektiva skulden och definieringen av judar som bärare av en sådan identitet – från Jesus korsfästning till smittsamma sjukdomar och ekonomiska kriser – i alla tider har präglat antisemitism och på motsvarande all rasism. 

”Det är därför skrämmande att definieringen av människor med identitet och skuld utifrån ras, etnicitet eller kön allt mer präglar amerikansk och svensk samhällsdebatt”, skriver Gunnar Hökmark i sin artikel, och pekar exempelvis på citat från en Expo-medarbetare som på Facebook skrivit saker som att hon ”börjat känna ett förakt för vitheten”. 

”Det är slående att det nu blivit till en normalitet att på Twitter skriva att man 'hatar vita människor' och att 'vita är fega och sjuka', skriver Gunnar Hökmark i Expressen.

Vidare menar han att tankarna på kollektiv skuld och arvsynd är rasismens mest brutala kärna, och att identitetspolitik syftar till att ta över definitionen av vem individen är. 

”Den upplöser avgörande mänskliga företeelser som är grunden för all humanism nämligen personligt ansvar, frihet att forma sitt liv som man vill och med dem man vill, empati för den enskilde och respekt för vår individualitet”, skriver han. 

Gunnar Hökmark påpekar i debattartikeln att han för egen del inte känner någon skuld exempelvis för att vikingar under århundranden sysslade med slavhandel och med trälar. 

”Det vore att acceptera rasismens fördummelser om blodsskuld, arvssynd och kollektiv identitet”, menar han, och skriver på samma sätt att ingen asiat kan hållas ansvarig för Djingis Khans och hans efterföljarens massvåldtäkter och att afrikaner inte ska skuldbeläggas för den slavhandel som präglat Afrika.

”Ingen kan hållas ansvarig för andras handlingar, vare sig för sina förfäders eller för illgärningar begångna av människor med samma hudfärg. Så kan bara rasister tänka”, menar han.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10