Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Vi är öppna för att se över skollagen”, säger moderaten Tomas Tobé till Världen idag. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

M öppnar för att se över skollagen

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 dec 2012

Moderaterna i utbildningsutskottet är beredda att ändra skollagen om landets rektorer har svårt att dra gränserna kring skolavslutningar och andra samlingar i kyrkan. Det uppger Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet.

”Vi vill avvakta men är öppna för att se över skollagen om det skulle visa sig bli för svår gränsdragningsproblematik för landets rektorer”, skriver han till Världen idag.
Tomas Tobés partikamrat i utskottet, Jan Ericson, håller med. Han skriver på sin blogg att det kanske måste göras ”ett förtydligande i lagen så att reglerna om en undervisning fri från religiösa kopplingar inte samtidigt omöjliggör ett värnande av våra svenska traditioner”.
Enligt en rundringning som tidningen Dagen gjort bland de 17 ledamöterna i utbildningsutskottet anser en majoritet dock fortfarande att dagens skollag är tillräcklig.
Men inte enbart moderater och kristdemokrater är beredda på en översyn av skollagen.
”Skriv om lagen om det behövs och släpp lite på den nervositet som är förknippas med skolavslutningar i kyrkan” skriver riksdagsledamöterna Hans Wallmark (M), Andreas Carlsson (KD) och Staffan Danielsson (C) i en debattartikel i Dagens Nyheter, tillsammans med socialdemokraternas tidigare partisekreterare Lars Stjernkvist och den tidigare kulturministern Birgit Friggebo, som är folkpartist.

Statsminister Fredrik Reinfeldt svävade dock lite på målet när han uttalade sig under en frågestund i riksdagen på torsdagen.
Fredrik Reinfeldt konstaterade att Skolverket och lagen ”gett rektorn möjlighet att avsluta även denna termin i kyrkan om man så vill.”
Han gav dock inget riktigt svar på Sverigedemokraten Björn Söders fråga om huruvida han är beredd att backa upp förslaget från tre av sina ministrar om att ändra i skollagen.
– Vi följer naturligtvis alltid hur lagar tillämpas och vi får väl se hur detta till slut löser ut sig, sa statsministern, och tillade att han ansåg det ”rätt rimligt att föra en diskussion om att barn som kommer med olika religiös övertygelse eller från hem där man inte har någon religiös övertygelse faktiskt inte tvingas in i ceremonier som bygger på att man bekänner sin tro på en speciell religion”.

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...