Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

M, KD, L och SD på gemensam bussturné

För första gången ger sig de fyra partierna L, M, KD och SD ut på gemensam bussturné, där de ska besöka Sveriges kärnkraftverk. Men turnén får kritik från många håll.

Nyheter · Publicerad 21:00, 22 aug 2022

Under parollen ”Ny energi för Sverige” ska L, M, KD och SD ut på vägarna för att besöka alla landets kärnkraftverk, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. De fyra partierna har tidigare skrivit debattartiklar ihop i utvalda frågor, men turnén blir deras första gemensamma.

– Det är även första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna och vad man kan förvänta sig ska komma ske efter valet, säger Mattias Bäckström, Sverigedemokraternas energi- och näringspolitiska talesperson till Aftonbladet.

Första anhalten är Forsmarks kärnkraftverk som besöks i dag (tisdag). Turnén pågår till och med 26 augusti och innehåller även kampanjarbete på gator och torg.

– Ulf Kristersson har lyckats med det ingen annan borgerlig statsministerkandidat har gjort sedan kärnkraftsomröstningen, han har samlat ett regeringsunderlag helt utan kärnkraftsmotståndare, säger Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson för Moderaterna till Aftonbladet.

Initiativet till den gemensamma turnén har dock väckt mycket kritik. Enligt källor till Dagens Nyheter kräver politiker i Liberalernas toppskikt att partiet ska dra sig ur och en L-källa säger till tidningen att turnén känns ”som att bli spottad i ansiktet”. Kritiken handlar om att partiet nu inte bara accepterar ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna, utan även ger sig ut på turné med SD.

L-ledaren Johan Pehrson ryckte under söndagen själv ut på Twitter för att försvara den gemensamma turnén.

”Ska besöka kärnkraftverk. Knappast stor ideologisk fråga. Lite överdrivet i kvällspressen. Vi ska förhandla sakfrågor om tre veckor. För Sveriges skull”, skrev han exempelvis som svar på en kritisk tweet från den liberale riksdagskandidaten Anton Holmlund.

KD:s riksdagsledamot Camilla Brodin försvarar också ”Ny energi för Sverige” i samma forum.

”Valet 2022 är ett energival och fyra av riksdagens partier är eniga. Det behöver väljarna få veta”, skriver hon.

Det är även första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10