För många researrangörer innebär reformationsjubiléet högtryck för så kallade Lutherresor. Så även för staden där reformationen tog sin början, och som sedan 1938 heter Lutherstadt Wittenberg.
– Det blir nog mycket folk där i sommar och under hela året. När vi har planerat våra resor har vi märkt att det är väldigt stort tryck på både hotell och besöksplatser, säger Berit Palm på Palm & Gyll som anordnar bussresor ”I Martin Luthers fotspår”.
Resorna går förstås till Lutherstadt Wittenberg, beläget drygt tio mil sydväst om Berlin, men bland annat också till närliggande Eisleben, där Luther föddes, och slottet Wartburg vid staden Eisenach, där Luther översatte Nya Testamentet när han levde gömd efter att ha förklarats fredlös av påven. Många av platserna i Luthers fotspår finns på Unescos världsarvslista.
– Med tanke på jubileumsåret känns det väldigt rätt att kunna ägna Luther uppmärksamhet. Hans livsgärning betydde ju otroligt mycket. Sedan var det trist att han i slutet av sitt liv gav uttryck för antisemitism, säger Berit Palm.
Och uppmärksamhet kommer Martin Luther, denne världskände munk, teolog och reformator, definitivt att få i år. Lutherresor erbjuds av flera svenska resebyråer och arrangörer, exempelvis Focus Travel, King Tours, Exodus Resor och redan nämnda Palm & Gyll. En del kör buss, andra tar flyget och det erbjuds väl genomarbetade program för dagar där historiens vingslag blir påtagliga.
Den lilla staden Lutherstadt Wittenberg, med färre än femtiotusen invånare, hamnar i hela världens blickfång detta år. En liten stad, som bär på en stor berättelse. Eller som det står i en av broschyrerna inför jubileet: ”Det finns ingen kultur i Lutherstadt Wittenberg. Lutherstadt Wittenberg är kultur.”
Förberedelserna för jubiléet har pågått i flera år. Redan 2014 sattes en jordglobsformad klocka ut på torget i staden. Denna klocka räknar ner till den stora världsutställningen om reformationen – ”Gates of Freedom” – som öppnar den 20 maj 2017. Utställningen pågår sedan till september, men under hela året myllrar staden av konserter, teaterföreställningar, guidade visningar, små och stora utställningar, temaveckor och andra typer av arrangemang. Alla kretsar de kring Luthers liv och arv.
På Turistbyrån i Lutherstadt Wittenberg har det ökade besöksantalet redan märkts av. Här har man förberett med särskilt framtagna böcker, broschyrer och kartor för jubileumsåret. Här finns också kylskåpsmagneter, strumpor med Luther-citat, muggar, tröjor och mycket annat att botanisera bland.
– Strumpor, böcker och Luther som Playmobil-figur är det sålt mest hittills, berättar Kristin Ruske på stadens turistbyrå.
Hon har fått flera nya kollegor de senaste åren, i takt med att arbetsbelastningen har ökat. Men det är kärt besvär.
– Ja, jag tycker att man ska passa på att besöka oss. Ett sådant här jubileum dyker inte upp särskilt ofta. Världen förändrades en gång genom Wittenberg, och nu är det roligt att världen får mötas i Wittenberg, säger hon.
Sista veckan i maj väntas många tiotusentals besökare till Lutherstadt Wittenberg. Då är det nämligen dags för Deutscher Evangelischer Kirchentag (DEK), vilket är ett kristet event som hålls i Tyskland vartannat år och som i år alltså kommer att hållas just i Lutherstadt Wittenberg, men även samtidigt i Berlin.
I vanliga fall drar DEK omkring 100 000 besökare. Eventet sträcker sig över fem dagar och bjuder på bibelstudier, konserter, lovsång, paneldebatter, med mera. Höjdpunkten väntas bli söndagen 28 maj. På ängarna utanför Lutherstadt Wittenberg, längs floden Elbe, planeras då en utomhusgudstjänst på temat ”ansikte mot ansikte”. Därefter anordnas en ”reformationspicknick”.
– Man uppskattar att det kommer omkring 300 000 besökare till gudstjänsten, berättar Kristin Ruske på turistbyrån.
De tusentals tyskar, och den miljon turister som väntas från hela omvärlden under året, innebär en stor logistisk utmaning för trakten. Det tyska tågföretaget Deutsche Bahn står med som partner i jubileumsfirandet och gör många tillfälliga satsningar. Till exempel tas omkring hundra extra tåg i bruk under Deutscher Evangelischer Kirchentag i maj och stationsplattformen i Lutherstadt Wittenberg samt i närliggande Pratau förlängs tillfälligt.
Om maj månad innebär en markant höjning av både besökare och olika typer av arrangemang i och omkring staden, så infaller nästa riktigt stora höjdpunkt i oktober.
Sedan tidigare har flera tyska delstater avskilt den 31 oktober – det datum då Luther ska ha spikat upp de berömda 95 testerna på Slottskyrkans port – som helgdag. I år firas ”Reformationstag” i hela landet och de flesta arbetsplatser och skolor hålls stängda. Många väntas komma just till reformationens vagga för att fira.