Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Lundqvist tog politisk ställning i predikan

Livets ords pastor Joakim Lundqvist tog ställning mot regeringen och Sverigedemokraterna i sin predikan på Europakonferensen på fredagskvällen. – [SD:s] ideologi är oförenlig med en kristen människosyn, sa han.

Nyheter · Publicerad 17:13, 28 jul 2018

”Fyra saker som församlingen behöver” var temat på fredagskvällens predikan på Europakonferensen i Uppsala. Livets ords förstepastor Joakim Lundqvist talade om vad han tror ligger på Guds hjärta när det gäller Sveriges församlingar.

Den första punkten var ”Ett upplivat trosperspektiv”.

– Vi ska inte vara där när någon säger att något är omöjligt, för ingenting är omöjligt för Gud, sa Lundqvist och betonade vikten av att börja lita på det som står i Bibeln.

På scenen blåstes plötsligt en stor röd, pelarformad figur upp, som Joakim Lundqvist menade var en bild av djävulens strategi.

– Det här är vad fienden skulle vilja göra i ditt liv. Han skulle vilja blåsa upp en enorm situation för dig och säga: ”Så här stor är jag, så här omöjlig är din situation”, sa Lundqvist.

Vi kan, enligt Lundqvist, försöka angripa ”den uppblåsbara figuren” med allt från självhjälpskurser till positivt tänkande, men inget kommer att hjälpa. Först när vi börjar tro på Bibelns ord och säger ”kom ner i Jesu namn” till figuren kommer den att besegras, menade Lundqvist.

– [Djävulen] är inget rytande lejon, han är en katt med stora högtalare, sa Lundqvist.

Den andra punkten var ”andlig klarsyn”, eller ”urskiljning”, och här kom Lundqvist in på mer känsliga frågor.

– Om Sveriges kristenhet ska ha den andliga kraften att bryta igenom så måste några trender vända. Det är katastrofalt om vi har utbildningsinstitutioner i frikyrkan som inte undervisar att Bibeln är Guds ord och att Jesus är Guds son. Det är katastrofalt om kristna förlag ger ut böcker som uppmuntrar till homosexuella relationer i frikyrkan. Det är katastrofalt när kristna röster för Israel och det judiska folket tystnar, sa han.

Återigen betonade Lundqvist vikten av att ha Bibeln i fokus.

– Vi kan inte anpassa Gudsordet till den här världens standard. Precis som jorden snurrar runt solen är det vi som cirkulerar runt Bibeln, inte den som cirkulerar kring oss, sa han.

Joakim Lundqvist valde sedan att ta politisk ställning.

– Normalt sett talar jag inte så mycket om politik, men jag kände en tydlig maning inför den här kvällen att göra några uttalanden, sa han.

– Vi behöver en ny regering i det här landet. Den här regeringen är inte bara dålig, den är katastrofal, fortsatte Lundqvist.

Förstepastorn lyfte därefter fram regeringens familjepolitik, inställning till kristna skolor och Israelpolitik som exempel.

– Jag välsignar vår överhet och önskar dem väckelse. Jag vill bara inte att de ska vara kvar.

Därefter tog Lundqvist även ställning mot Sverigedemokraterna.

– Det finns en tendens och trend just nu att detta parti omfamnas av fler och fler kristna. Vi har kristna ledare som säger att Sverigedemokraterna är det enda hoppet. Men jag skulle vilja säga att inget parti är hoppet för det här landet. Jesus är hoppet, sa han.

Han lyfte även fram Sverigedemokraternas rötter och menade vi måste rösta utifrån ideologi.

– När vi ser på detta parti så ser vi att dess ideologi och rötter är oförenliga med en kristen människosyn och klassisk kristen tro, sa han och frambringade applåder.

Predikan avslutades med de två sista punkterna ”Ett förnyat missionsfokus” och ”Glädje i den helige Ande”. Kvällen fortsatte med en glädjerik invigning av Livets ords idrottsarena – ”Life arena” – som församlingen har byggt under året och som är tänkt att bli till välsignelse för hela Uppsala.

Världen idag tar kontakt med Joakim Lundqvist för att höra varför han som kristen ledare väljer att ta politisk ställning mot regeringen och Sverigedemokraterna.

– Jag säger inte ”rösta inte på det eller det partiet”, men det finns ideologier som stämmer mer eller mindre överens med kristen tro och människosyn. När ett partis grundläggande ideologi avviker från vår tros fundament bör vi som församling markera det, säger han. 

– När det gäller regeringen har den bland annat tagit kraftig ställning mot kristna friskolor, och även fört en Israelpolitik som tagit vårt land i en mer antisemitisk riktning än någon tidigare regering. 

– För Sverigedemokraternas del finns det ett stort ideologiskt problem i deras politik, som går tillbaka till dess nazistiska grundinflytande. Visst finns det element i SD:s partiprogram som harmonierar med kristna värderingar, men sådana element fanns även i Hitlers Tyskland. Vi måste se djupare, till partiets kärna.

Varför är det, enligt dig, viktigare vilken ideologi ett parti har än vad partiet de facto vill göra?

– Därför att ideologin är ett partis motor, dess underström. Man kan försöka sminka över den, men i grunden är det ideologin och inte enstaka sakfrågor som avgör destinationen. Vi behöver ställa oss frågan: Vart leder den här vägen oss på lång sikt? Och vill vi verkligen dit?

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier