Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lundqvist talare vid årlig bönefrukost i Washington

När den årliga nationella bönefrukosten i Washington DC går av stapeln i veckan är Joakim Lundqvist, pastor i Livets ord Uppsala, en av talarna. – Det är naturligtvis en stor ära som gör en både ödmjuk och tacksam, säger Lundqvist, som kommer att tala om församlingens arbete med integration.

Nyheter · Publicerad 09:57, 6 feb 2019

National Prayer Breakfast (NPB) har arrangerats av den amerikanska kongressen sedan 1953 och äger rum nu på fredag. Bland talarna finns i vanlig ordning USA:s president och därtill en lång rad kristna politiker, ledare, pastorer och nyckelpersoner från alla områden av samhället. 

På plats vid NPB finns också många inbjudna gäster från olika delar i världen. Flera svenskar deltar, och Joakim Lundqvist är alltså även inbjuden som talare.

Bakgrunden är, enligt Lundqvist, församlingen Livets ords engagemang och agerande i flyktingsituationen de senaste åren.

– Jag har inbjudits att berätta om detta vid några internationella pastorssamlingar, och inte minst de amerikanska bröderna har varit väldigt gripna och fascinerade av vårt sätt att relatera till situationen. Ryktet har spritt sig och inbjudan till NPB initierades utifrån det, säger han till Världen idag.

Parallellt med den klassiska bönefrukosten hålls ett annat, betydligt yngre, initiativ, Jerusalem Prayer Breakfast (JPB). Denna hölls för första gången 2017 och 2018, i Jerusalem, och Lundqvist var med vid grundandet av initiativet.

– Utifrån detta har jag nu blivit inbjuden till den första JPB som arrangeras i Washington DC, förklarar Joakim Lundqvist.

Det exakta programmet kring de båda frukostarrangemangen är inte känt på förhand, men Lundqvist vet som sagt att han ska tala i anslutning till NPB. 

– Så vitt jag förstår ska jag ge ett anförande om vårt engagemang för flyktingarna, utifrån det grundläggande ansvar vi som troende har för vår medmänniska, säger Joakim Lundqvist, som även kommer att leda i bön i samband med den andra bönefrukosten, JPB, som hålls till stöd för Israel.

Han uttrycker tacksamhet och stor förväntan inför möjligheten att delta och tala i veckans frukostsamlingar.

– Inte minst är ju detta ett fantastiskt spännande tillfälle att träffa engagerade människor, lyssna till en rad fantastiska talare och knyta nya kontakter.

Så vitt jag förstår ska jag ge ett anförande om vårt engagemang för flyktingarna.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...