Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Lovsångsprofiler blev kör på Lovsång 18

Årets största svenska lovsångs-evenemang samlade i helgen över 500 deltagare i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Konferensen Lovsång 18 präglades av 25-årsjubileet för lovsångssamlingen ”Davids hjärta” och av årets tema: gudstjänsten.

Nyheter · Publicerad 11:43, 15 nov 2018

Lördagskvällens öppna möte samlade mer än 600 personer i ett fullsatt kyrkorum, där vissa satt med armarna längs bänkryggarna för att slippa trängas mer än nödvändigt. 

Mötesledare var Lasse Petersson, en av de pionjärer som var med och skapade ”Davids hjärta” och även den första nationella lovsångskonferensen i David medias regi år 2005. Han berättade i inledningen om visionen att utrusta den lovsjungande församlingen, och konstaterade att de nu har distribuerat hela 900 sånger till svenska församlingar. 

– Framför allt är vi enormt tacksamma till Gud som har fött allt det här och upprätthållit det hela. Det handlar om Jesus som är trons stjärna och kärna, sade han. 

I det tre timmar långa mötet sjöngs sedan ett tjugotal olika lovsånger från Davids-hjärta-serien, bland annat lett av Josefina Gniste med band, samt en kör med flera välkända lovsångsmusiker, som till exempel Lennart Hall, Bo Järpehag och Mattias Martinsson. 

Flera musiker grattade också till 25-årsjubiléet på distans, genom förinspelade videoklipp som visades. 

Ungefär halvvägs in i mötet framförde Josefina Gniste flera låtar från sitt nya album som hade släppts dagen före. Under låten ”Låt oss få se” blev sångerskan särskilt berörd av publikens gensvar. 

– Wow, ni kan den redan! utbrast hon entusiastiskt. 

Mattias Martinsson predikade kring årets tema, gudstjänsten, utifrån Jesu ord i Matteus­evangeliet 18:20: ”Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem”. Han landade i en trefaldig slutsats: att gudstjänsten uppstår i samling och inte i splittring, att den uppstår med Jesus som syfte, och att den uppenbarar Gud genom dem som tillber tillsammans i ande och sanning. 

– Gud bor i dig, du är hans tempel. Det här är bara en lokal, förklarade Martinsson. 

När det därefter bjöds in till att komma fram till förbön fick Martinsson pålysa att det behövdes många förebedjare. Han nämnde också hur han de senaste åren levt med lovsångsorden ”Du tvättar trötta fötter” och uppmuntrade dem som ville, att symboliskt ta av sig skorna. 

– Jag tror att det är många som stått länge i tjänst och känner sig slitna, menade Mattias Martinsson. 

Efter mötet var Lasse Petersson märkbart tacksam över konferensens utfall:

– Jag tror att det här fokuset på gudstjänsten har hamnat väldigt rätt. När vi med en röst sjunger ut sanningar om Gud så förändrar det oss. 

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...