Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

En video på lovsjungande kristna i ett flygplan har blivit viral på nätet och skapat diskussion om lämpligheten i tilltaget. Foto: Pixabay

Lovsång på flygplan blev hett debattämne

Ett videoklipp där en grupp kristna sjunger lovsång på ett flygplan, har skapat debatt på sociala medier. Gruppens pastor förklarar nu att de hade fått lov av piloten och menar att medpassagerarna uttryckte uppskattning.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 apr 2022

Över 35 miljoner visningar har videoklippet redan fått på nätet, sedan det publicerades den 6 april, uppger tidningen Christian Post.

I videon ses en man med gitarr och ytterligare ett flertal passagerare, som befinner sig på en kommersiell flygresa från Polen, sjunga Chris Tomlins populära lovsång ”How Great is Our God”, eller ”Så stor är vår Gud” som den svenska översättningen heter.

Tilltaget ifrågasattes sedan bland annat av den amerikanska muslimska kongressledamoten Ilhan Omar, som publicerade videoklippet tillsammans med en ironisk-retorisk kommentar på sitt Twitter-konto under påskhelgen.

”Jag och min familj skulle nog ta och ha en bönesession nästa gång jag är på ett plan. Hur tror ni det skulle sluta?”, skriver hon i inlägget, som sedemera gillats över 200 000 gånger, men som också fått en blandning av mothugg och medhåll i form av kommentarer.

Medan kritiker menar att lovsångs-tilltaget var inkräktande och tvingade övriga passagerare på planet att lyssna på lovsången mot sin vilja, förklarar nu pastorn Jack Jensz, som tillhörde de lovsjungande passagerarna, att han inte hade för avsikt att skapa kontrovers när han publicerade videon.

Enligt pastorn var inlägget avsett att uppmuntra vänner som följt den kristna gruppens resa till Polen, där de hade erbjudit humanitär hjälp och förbön till ukrainska flyktingar vid gränsen.

Vad gäller lovsången på flygplanet, berättar pastorn att de fick en idé om att välsigna medpassagerarna med en sång som skulle förmedla hopp och glädje, och då inte minst till de ukrainska flyktingar som fanns med på planet.

Efter att de bett flygvärdinnan om lov, ska denna ha reagerat positivt och i sin tur frågat piloten, som ska ha godkänt sången. Därefter ska flygvärdinnan ha påannonserat saken i högtalarna innan den kristna gruppen började sjunga.

– När vi sjöng den såg vi människor le, några grät till och med, de blev berörda, säger Jack Jensz.

I videoklippet syns dock åtminstone en passagerare, precis intill gitarristen som står och spelar i mittgången, som snarare ser besvärad ut.

Enligt Christian Post delade pastorn videoklippet tillsammans med budskapet: ”Vi tar över det här flyget för Jesus!”

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00