Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Lars Petersson, vd för David media. Foto: David media

”Lovsång är något som sker inifrån”

Nästa vecka är det dags för tolfte upplagan av konferensen Lovsång. Denna gång samlas lovsångsledare från hela landet i Huskvarna och Kungsportskyrkan till seminarier och samtal men också mycket lovsång och tillbedjan tillsammans.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 sep 2015

Bakom Lovsång 15 står bland annat David media, som sedan år 2000 har betjänat svensk kristenhet genom att ge ut lovsångsskivor i kombination med notuppsättningar och sångböcker som används flitigt runt om i landets kyrkor.

Lars Petersson är vd för David media och han berättar om hur visionen kom till.

– Vi får backa till 2003, 2004 någon gång. Jag hade gått från lite anti och inte så speciellt intresserad av lovsång till att vända om helt och inse att det är där kallelsen till Gud, den kristna tron, egentligen börjar, säger Lars och citerar den amerikanske författaren A W Tozer fritt ur minnet.

– När människor blir kristna vill vi göra arbetare av dem, men före allt annat kommer detta att tillbe. Jag kände utifrån mina 20 år i den kristna musikbranschen att det var så mycket som saknades av förståelse om varför vi lovsjunger, och att det fanns så mycket fördomar kopplade till ordet lovsång, inte minst i just musikbranschen. Det spelar ingen roll om du är rockstjärna och står i Globen eller i ett litet kapell i Sorsele – vi har samma kallelse att tillbe Gud, säger Lars.

Han hittade inte riktigt något sammanhang där man kunde mötas kring detta för att få fördjupad kunskap och förståelse. Sagt och gjort så drog han ihop ett gäng som han visste brann för samma sak. Bland annat rekryterade man bibelläraren Hans Johansson.

– Vi var väldigt noga med att det skulle bygga på god och sund undervisning, och Hans var en oerhört stabil teolog och en brinnande tillbedjare.

Själv har han genom åren varit engagerad i samtalet om lovsången i kyrkan och menar att det har hänt mycket när det gäller det musikaliska landskapet i landets församlingar de senaste 15-20 åren.

– Lovsången är en självklar del av de flesta församlingars gudstjänstliv. Sen tror jag att det finns enormt mycket kvar att upptäcka kring förståelsen av varför vi lovsjunger. Jag menar att det finns en viktig skillnad mellan att sjunga lovsång och att lovsjunga. Att bestämma några körer man ska sjunga är en sak, men att lovsjunga – det är något som sker inifrån, säger Lars och betonar att det inte har med musikstil att göra.

Samtidigt har lovsång till viss del blivit en stil, med tydliga förebilder med till exempel ett band på fem, tio medlemmar, rockiga gitarrer, ljud och ljus och storbildstexter som flashar förbi. Men Lars menar att det i de flesta församlingar finns ett småskaligt landskap av förebilden.

– Att då få komma till en konferens och uppleva duktiga och skickliga människor som både har gåvan och skickligheten, men också möta intimitet, gemenskap och förhoppningsvis också möta Gud är oerhört betydelsefullt. När man möter Gud så börjar det svänga där inne, och det är gudsmötet som är källan till vår lovsång. Då gör vi det inte för att man ska göra det utan man gör det för att , som Matt Redman uttryckt det: man ser (Gud) – och man sjunger!

Ser du att församlingar har börjat ta eget ansvar för att utveckla lovsång och tillbedjan, skriva nya sånger och så vidare?

– Absolut. Det anordnas låtskrivardagar, lokala arrangemang där man både undervisar och möts och tillber. Sen finns det ju också stora sammanhang som exempelvis Hillsong, New Wine och Connect Church i Göteborg som lägger stora resurser på detta. Det finns också flera lovsångsinriktningar på bibel- och folkhögskolor, säger Lars och nämner Dalkarlså, Liljeholmen och TMU som exempel.

Framöver ser Lars fortsatta stora utmaningar, främst med att nå pastorer och församlingsledningar.

– Det är lätt att lovsången blir något vi gör, "för så gör man nu för tiden". Men vi behöver en djupare förståelse för det hela, för kyrkan kommer alltid att tillbe och lovsjunga. Det är bara de musikaliska uttrycken som kommer att se annorlunda ut fram [[soft hyphen]] över. Vi ska alltid tillbe Gud med allt vad vi är och har.

Vad ser du mest fram emot inför Huskvarnakonferensen?

– Jag kan inte låta bli att se fram emot att lyssna på Mike Pilavachi. Jag uppelver att han är "the real deal". Han har tränat människor som verkligen har fått betyda något för kyrkan, inte bara i England utan också globalt – Matt Redman, Tim Hughes, Ben Cantelon, för att nämna några. Han är rolig och utmanande och lever som han lär. Han är anglikan och karismatisk och han är handlingskraftig.

– Sen är det summan av alltihop. Gemenskapen, sorlet, fikat med människor, förbön, tid med Gud. Det är hela paketet. Det blir så mättat och komprimerat när människor med hunger samlas. Man kan inte leva på en konferens, det vet vi, men det är ändå viktigt. Det lyfter oss och man får se att man inte är ensam, avslutar Lars Pettersson.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Fotnot: Lovsång 15 pågår mellan 9-11 oktober i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Konferensen kräver anmälan vilken görs på www.lovsang.se

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10