Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

De unga kvinnor som reser runt med Love Nepal i Sverige just nu var förra veckan i Sävsjö, där de fick ha badhuset för sig själva för en stund. Foto: Love Nepal

Love Nepal på ny turné

Sjutton unga kvinnor som hjälpts till ett nytt liv genom den kristna organisationen Love Nepal är just nu på rundresa i Sverige. Samtidigt ligger stora delar av deras hemland i ruiner till följd av den senaste månadens kraftiga jordbävningar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 maj 2015

Love Nepal, som vädjar om hjälp för att kunna rädda fler flickor ur sexslaveri, arbetar just nu hårt både för att bistå landets många utsatta och för att få den egna verksamheten på fötter igen.

– Vi räknar med att få lämna två eller tre fastigheter, eftersom det blir för dyrt att reparera dem, berättar Mikael Alfvén, Love Nepals initiativtagare, efter ett möte i församlingen Hillsong i Stockholm på söndagen.

– Vi har dessutom stora sprickor i väggarna på vårt största hus.

Ingen av de 700 flickor som Love Nepal hjälper har kommit till skada. Men många har svåra trauman efter allt som har hänt. En av flickornas pappa har hittats död i katastrofen och många vänner till organisationens medarbetare uppges vara spårlöst borta.

Jordskalven som drabbade Nepal har krävt uppemot 10 000 människoliv, och stora delar av byggnationen utanför huvudstaden Katmandu är helt raserad. På en plats dog samtliga 30 personer som befann sig inne i en kyrka när skalvet kom och byggnaden föll samman.

I spåren av katastrofen kommer nu monsunen, som riskerar att sprida magsjukdomar och göra ont värre för de många hemlösa.

– Människor är rädda, och alla flickor sover utomhus fortfarande av rädsla för nya skalv, berättar Sangita Adhikari, som arbetar med föräldralösa barn inom Love Nepal.

– Men vad vi framför allt behöver just nu är rent vatten.

Love Nepal har 40 volontärer på plats i Nepal, och har just fått möjlighet att leverera mat och medicin till byarna med helikopter.

I spåren av jordbävningarna har många barn blivit föräldralösa, vilket enligt flera rapporter har utnyttjats av människohandlare. Flera män ska ha förklätt sig till biståndsarbetare för att kunna lura med sig barn och tonåringar till bordeller.

Det är ett öde som flickorna i Love Nepals verksamhet känner alltför väl till. De tillhör folkgruppen badi, vars kvinnor på grund av fattigdom och socialt tryck genom tiderna har hänvisats till att försörja familjen genom prostitution.

Love Nepals arbete handlar till stor del om att hämta badiflickorna från deras hembyar, innan de har blivit lovligt byte för hallickar och riskerar att utsättas för våldtäkter eller att säljas till bordeller.

När Mikael Alfvén talar inför en fullsatt salong på Park kan man höra en knappnål falla. Han berättar hur en flicka som räddats från ett liv som prostituerad såldes redan när hon låg i sin mammas mage. Och om hur Love Nepal köpte loss henne dagen innan skulle "levereras" till bordellen.

Han visar också bilder på de tre prostituerade småflickor som han såg på en bild hösten 2009, och som fick hans hjärta att fyllas av nöd för badifolkets kvinnor. I dag är de tre unga kvinnor, som övervunnit sitt förflutna och kunnat gå vidare med höjda huvuden.

Ändå är temat för årets turné, som är den tredje på lika många år, revansch. En revansch som handlar om att kunna förlåta sina förövare och ofta sin egen familj, och blicka framåt.

– Det är lätt att fastna i mörkret, och Gud vet att jag har gråtit mer de här senaste sex åren än jag gjort tidigare i livet sammantaget, säger Mikael Alfvén.
– Men vi har valt att lägga tonvikten på allt det positiva som trots allt händer.

Love Nepal har sex hem, och dessutom en skola för att ge flickorna en god utbildning. Inom kort hoppas man kunna öppna ett hem för 30 hiv-smittade unga kvinnor som har tuberkulos, och som inte har lång tid kvar att leva.

Även om organisationer som Love Nepal har hjälpt till att få upp badifolkets särskilda utsatthet på agendan i Nepal, återstår mycket att göra. För att öka medvetenheten i Sverige, och för att få in månadsgivare och faddrar, besöker man nu drygt tio tio orter tillsammans med 17 unga kvinnor som kan vittna om att hjälp från det fjärran Sverige gör skillnad och återupprättar liv. Turnén startade i småländska Sävjö förra måndagen och avslutas den 24 maj i Nordanstigs kristna center i Gnarp.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Fakta. Love Nepal

• Lovenepal grundades 2009 och arbetar med att hjälpa flickor från badifolket i Nepal att undkomma ett liv i prostitution.

• Badifolket har i hundratals år tvingats att sälja sina fruar och döttrar i sexhandel. På grund av deras låga kast har de inte fått något stöd ifrån regeringen i Nepa, och tusentals flickor överges varje år av sina föräldrar för ett liv i prostitution.

• Flickorna blir våldtagna i ung ålder och skickas i många fall vidare till bordeller i Indien, där en flicka kan försörja en familj på tio medlemar i Nepal.

Sangita Adhikari och Mikael Alfvén efter Hillsongs eftermiddagsmöte på biografen Park i Stockholm. Foto: Eva Janzon

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier