När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

De unga kvinnor som reser runt med Love Nepal i Sverige just nu var förra veckan i Sävsjö, där de fick ha badhuset för sig själva för en stund. Foto: Love Nepal

Love Nepal på ny turné

Sjutton unga kvinnor som hjälpts till ett nytt liv genom den kristna organisationen Love Nepal är just nu på rundresa i Sverige. Samtidigt ligger stora delar av deras hemland i ruiner till följd av den senaste månadens kraftiga jordbävningar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 maj 2015

Love Nepal, som vädjar om hjälp för att kunna rädda fler flickor ur sexslaveri, arbetar just nu hårt både för att bistå landets många utsatta och för att få den egna verksamheten på fötter igen.

– Vi räknar med att få lämna två eller tre fastigheter, eftersom det blir för dyrt att reparera dem, berättar Mikael Alfvén, Love Nepals initiativtagare, efter ett möte i församlingen Hillsong i Stockholm på söndagen.

– Vi har dessutom stora sprickor i väggarna på vårt största hus.

Ingen av de 700 flickor som Love Nepal hjälper har kommit till skada. Men många har svåra trauman efter allt som har hänt. En av flickornas pappa har hittats död i katastrofen och många vänner till organisationens medarbetare uppges vara spårlöst borta.

Jordskalven som drabbade Nepal har krävt uppemot 10 000 människoliv, och stora delar av byggnationen utanför huvudstaden Katmandu är helt raserad. På en plats dog samtliga 30 personer som befann sig inne i en kyrka när skalvet kom och byggnaden föll samman.

I spåren av katastrofen kommer nu monsunen, som riskerar att sprida magsjukdomar och göra ont värre för de många hemlösa.

– Människor är rädda, och alla flickor sover utomhus fortfarande av rädsla för nya skalv, berättar Sangita Adhikari, som arbetar med föräldralösa barn inom Love Nepal.

– Men vad vi framför allt behöver just nu är rent vatten.

Love Nepal har 40 volontärer på plats i Nepal, och har just fått möjlighet att leverera mat och medicin till byarna med helikopter.

I spåren av jordbävningarna har många barn blivit föräldralösa, vilket enligt flera rapporter har utnyttjats av människohandlare. Flera män ska ha förklätt sig till biståndsarbetare för att kunna lura med sig barn och tonåringar till bordeller.

Det är ett öde som flickorna i Love Nepals verksamhet känner alltför väl till. De tillhör folkgruppen badi, vars kvinnor på grund av fattigdom och socialt tryck genom tiderna har hänvisats till att försörja familjen genom prostitution.

Love Nepals arbete handlar till stor del om att hämta badiflickorna från deras hembyar, innan de har blivit lovligt byte för hallickar och riskerar att utsättas för våldtäkter eller att säljas till bordeller.

När Mikael Alfvén talar inför en fullsatt salong på Park kan man höra en knappnål falla. Han berättar hur en flicka som räddats från ett liv som prostituerad såldes redan när hon låg i sin mammas mage. Och om hur Love Nepal köpte loss henne dagen innan skulle "levereras" till bordellen.

Han visar också bilder på de tre prostituerade småflickor som han såg på en bild hösten 2009, och som fick hans hjärta att fyllas av nöd för badifolkets kvinnor. I dag är de tre unga kvinnor, som övervunnit sitt förflutna och kunnat gå vidare med höjda huvuden.

Ändå är temat för årets turné, som är den tredje på lika många år, revansch. En revansch som handlar om att kunna förlåta sina förövare och ofta sin egen familj, och blicka framåt.

– Det är lätt att fastna i mörkret, och Gud vet att jag har gråtit mer de här senaste sex åren än jag gjort tidigare i livet sammantaget, säger Mikael Alfvén.
– Men vi har valt att lägga tonvikten på allt det positiva som trots allt händer.

Love Nepal har sex hem, och dessutom en skola för att ge flickorna en god utbildning. Inom kort hoppas man kunna öppna ett hem för 30 hiv-smittade unga kvinnor som har tuberkulos, och som inte har lång tid kvar att leva.

Även om organisationer som Love Nepal har hjälpt till att få upp badifolkets särskilda utsatthet på agendan i Nepal, återstår mycket att göra. För att öka medvetenheten i Sverige, och för att få in månadsgivare och faddrar, besöker man nu drygt tio tio orter tillsammans med 17 unga kvinnor som kan vittna om att hjälp från det fjärran Sverige gör skillnad och återupprättar liv. Turnén startade i småländska Sävjö förra måndagen och avslutas den 24 maj i Nordanstigs kristna center i Gnarp.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Fakta. Love Nepal

• Lovenepal grundades 2009 och arbetar med att hjälpa flickor från badifolket i Nepal att undkomma ett liv i prostitution.

• Badifolket har i hundratals år tvingats att sälja sina fruar och döttrar i sexhandel. På grund av deras låga kast har de inte fått något stöd ifrån regeringen i Nepa, och tusentals flickor överges varje år av sina föräldrar för ett liv i prostitution.

• Flickorna blir våldtagna i ung ålder och skickas i många fall vidare till bordeller i Indien, där en flicka kan försörja en familj på tio medlemar i Nepal.

Sangita Adhikari och Mikael Alfvén efter Hillsongs eftermiddagsmöte på biografen Park i Stockholm. Foto: Eva Janzon

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...