Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Love and Hope bryter med samarbetspartner i Nepal

Svenska Love and Hope, som arbetar med att rädda flickor ur sexslaveri i Asien, har efter sju års samarbete slutat att stötta sin lokala samarbetspartner i Nepal. Det handlar om Lighthouse Foundation, som av Love and Hope anklagas för korruption och maktmissbruk.

Nyheter · Publicerad 14:15, 9 jan 2017

I ett fadderbrev som i december gick ut från Love and Hope – som före årsskiftet hette Love Nepal – nämns "betydande korruption och olämpligt uppträdande inom ledarskapet, bland annat genom maktmissbruk, hot och diskriminering" som orsak till brytningen.

– Det handlade bland annat om att man inte lämnat kvitton för det vi önskat redovisning på, om att det gått pengar till sådant som det inte borde gått pengar till och att vi inte vet vad pengar används till. Liksom om maktmissbruk gentemot flickorna, säger Martin Larsson, medarbetare på Love and Hope.

I december bröts slutligen samarbetet efter samråd med en advokatbyrå och Svensk insamlingskontroll.

– Till slut fryste vi utbetalningarna för att visa att vi menade allvar. Inte heller då fick vi någon respons. Vi har erbjudit barnhemmen matstationer för att klara de akuta behoven. Men det fick vi heller ingen respons på, förklarar han.

Love and Hope har stått för omkring 60 procent av medlen till det arbete som Lighthouse Foundation bedrivit i Nepal sedan 2009. Framför allt gäller det utbildning, boende och mat till drygt 600 flickor ur folkgruppen badi, som varit i eller riskerat att hamna i prostitution. Varje månad har man bidragit med minst 30 000 dollar till den löpande verksamheten, varav en stor del kommit från månatliga givare i Sverige.

En svensk organisation som fortsätter att stödja Lighthouse Foundation är Out of Ashes, som på sin hemsida riktar skarp kritik mot Love and Hopes agerande.

Man hänvisar bland annat till en genomgripande utredning av Nepals regering, som stöttar Lighthouse Foundation, och som ska ha friat stiftelsen från misstankar om korruption och oegentligheter.

Out of Ashes drivs av pastor Håkan Gabrielsson, som bott i Asien under många av sina 38 år som missionär.

Han menar att brytningen bottnar i en personkonflikt, som förvärrats med tiden.

– I grund och botten handlar det om brister i kommunikation och kulturell förståelse, säger Håkan Gabrielsson, och tillägger att stiftelsen skulle välkomna en oberoende internationell revision av sitt arbete.

Att skylla på personkemi och kulturella missförstånd, menar Love and Hope, är att förminska allvaret i det som skett.

– Det här handlar inte om kulturella skillnader. Om jag så tagit bort 50 procent av det vi sett och det vi fått höra genom flickorna, så hade vi ändå varit tvungna att bryta, säger Mikael Alfvén, grundare av Love and Hope.

Love and Hope har erbjudit sig att betala tillbaka pengar till faddrar för de månader som medel inte har förts över till Lighthouse Foundation. Men enligt Martin Larsson är det hittills bara ett fåtal som velat utnyttja det erbjudandet.

– Det finns inget i oss som vill göra detta, men vi är ansvariga för hur insamlade medel används, säger han.

Just nu fokuserar Love and Hope på att rädda flickor ur sexslaveri i Indien, liksom på det arbete som påbörjats i Bangladesh och Sri Lanka.

I Nepal kommer Love and Hope starta en ny organisation och alltså fortsätta arbetet där på ett annat sätt.

Enligt Martin Larsson har organisationen erbjudit sig att ”ta fullt ekonomiskt ansvar” för flickorna på hemmen om Lighthouse Foundation avsäger sig ansvaret.

– Just nu har vi ändå visst hopp om att få till en dialog så att vi på något sätt kan hjälpa till med att lösa situationen för flickorna, säger Mikael Alfvén.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier