Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Stefan Löfven (S) var sist ut av partiledarna i Equmeniakyrkans utfrågningar inför valet. Foto: Björn Emanuelson

Löfven vill komma åt all religion i skolan – inte bara extrem

Statsminister Stefan Löfven (S) var på fredagen sist ut under Vårgårda mötes partiledarutfrågningar. Han pressades om partiets utspel att förbjuda konfessionella skolor och menade att religionsfrihet visserligen är viktigt, men att tro inte har en plats under skoltiden.

Nyheter · Publicerad 17:09, 28 aug 2018

– Vilken fantastisk sång, berömde Stefan Löfven när utfrågningen påbörjades efter inledningsord och körsång.

Han fick börja med att berätta om sin egen bakgrund och uppväxt som fosterbarn. Löfven beskrev sedan kyrkan som ”en samlingsplats i livets olika skeden” och att han ser ljuständning i kyrkan som ett uttryck för hopp och att ljuset är starkare än mörkret.

När samtalet kom in på sakpolitik hamnade Socialdemokraternas relation till tro i fokus. Löfven fick frågan om det inte är religiös extremism man vill komma åt genom att föreslå förbud mot konfessionella friskolor, och om det inte finns bättre sätt än att ”kasta ut barnet med badvattnet”.

Men S-ledaren markerade tydligt att deras förslag inte bara handlar om att få bort extrem religion, utan religion överlag.

– Vi ska stå upp för religionsfriheten, den är grundlagsskyddad och den är oerhört viktig. Men i utbildningen, i undervisningen, där menar vi att där ska vi inte ha det utan det är till för att lära framför allt, barnen.

– Det har ingenting med rätten att utöva sin religion. Det är en grundläggande rättighet, men skoltiden, det är det vi säger, sade Löfven utan att förtydliga sig.

Till sist fick han liksom alla de andra partiledarna tidigare har fått, besvara frågan vad han är mest tacksam för just nu. Där strök han under hur glad han är att han fått det liv som han fått trots att han växt upp som fosterbarn.

Kvällens...

Citat: "Det råder undantagstillstånd"

Löfvens svar med syftning till valrörelsen när Britta Hermansson bad om ursäkt för att de håller honom hemifrån en fredagskväll.

Brännpunkt: "Jag tror på mångfald".

Löfven grillades om varför Socialdemo-kraterna driver frågan om totalförbud för konfessionella friskolor. Han menade att konfessionella friskolor inte står för mångfald.

Sång: My city of ruins, Bruce Springsteen.

En av S-ledarens favoritartister blev en brygga in i ett samtal om krisberedskap.

Ord: Sammanhållning. Statsministern ville gärna prata om hur S anser att ett samhälle bäst håller ihop.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...