Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Stefan Löfven tar i hand med Saudiarabiens investeringsminister Majid bin Abdullah Al Qasabi. I mitten i bakgrunden syns Marcus Wallenberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven jämförde Saudis kvinnosituation med Sveriges

– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor, sa Stefan Löfven när han i samband med sitt besök i Saudiarabien fick frågor om landets situation för kvinnor. Senare gjorde han en helomvändning i frågan och sa att länderna inte går att jämföra.

Nyheter · Publicerad 15:32, 24 okt 2016

Statsminister Stefan Löfven var ytterst försiktig med sin kritik mot kvinnors situation i Saudiarabien när han i helgen var på besök i landet. Till tidningen Expressen sa han att han inte vill lägga sig i hur Saudiarabien gör för att få fler kvinnor i arbete. Därefter gjorde han en uppmärksammad jämförelse.

– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med, sa han.

Tio timmar senare gjorde han en helomvändning i frågan. Till samma tidning sa han då:

– Jag gjorde ingen jämförelse. Saudiarabien och Sverige – det förstår ju vem som helst att det är en helt annan historik, kultur och religionen har en helt annan roll än i Sverige. Det går inte att jämföra på det sättet. Men däremot vill jag lära mig hur utvecklingen är i Saudiarabien och hur är förutsättningarna för kvinnors utveckling.

Under sitt besök träffade statsministern en rad mäktiga personer i landet – däribland kung Salman, kronprins Muhammed bin Nayif, vice kronprins Muhammed bin Salman och handel och investeringsminister Majid bin Abdullah Al Qasabi. Med på besöket var bland annat näringslivsprofilen Marcus Wallenberg.

Målet med statsministerns besök tros bland annat ha varit att tina upp de frusna relationerna sedan utrikesminister Margot Wallström våren 2015 kallade landet för en diktatur och sa att landet använde sig av ”närmast medeltida metoder”.

Stefan Löfven själv har inte velat använda ordet diktatur om landet. När Expressen, i samband med helgens besök, ställde frågan om huruvida Saudiarabien är en diktatur ville han inte ge något rakt svar.

– Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare, och det tänker jag hålla i. Däremot diskuterar vi hela tiden mänskliga rättigheter och det som vi anser vara utmaningar för de frågorna, sa han.

Stefan Löfven ska, enligt TT, vara nöjd med sitt möte med kungafamiljen i Riyad. Han anser att den svensk-saudiska relationen är god och stabil igen, uppger nyhetsbyrån.

En som inte är lika nöjd med statsministerns besök är liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson. Enligt Expressen KU-anmäler hon Stefan Löfven för att han vägrat kalla Saudiarabien för diktatur.

”Utifrån den beskrivning som utrikesdepartementet ger av läget för de politiska och medborgerliga rättigheterna i Saudiarabien förefaller det svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur”, skriver hon.

Kvinnor i Saudiarabien

Vuxna kvinnor står under manligt förmyndarskap. Det kan vara hennes far, make, bror eller till och med son.

Kvinnor måste ha sin förmyndares tillstånd för att exempelvis få ett pass, resa och studera utomlands, få viss sjukvård och släppas ut ur fängelse.

Sedan 2013 behöver kvinnor inte sin förmyndares tillstånd för att arbeta, men många arbetsgivare kräver ändå detta.

Tidigare i höstas skrev tusentals saudiska kvinnor på ett upprop i sociala medier med krav på att det manliga förmyndarskapet ska upphöra. Många skickade också brev till kung Salman med samma uppmaning.

På uppmaning av FN har Saudiarabiens ledning två gånger – 2009 och 2013 – lovat att förmyndarskapet ska bort, men än så länge har löftet inte infriats.

Källa: TT

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00