Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Löfven försvarar svenska kommunister – möter kritik

”Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Det uttalandet från statsminister Stefan Löfven (S) om Vänsterpartiet Kommunisterna i en intervju med DN har lett till kraftfulla reaktioner.

”Rekord i vansinne”, menar Fredrik Malm (L) på Twitter.

Nyheter · Publicerad 17:00, 30 mar 2021

Stefan Löfven är som väntat kritisk till Liberalernas val att sikta mot en borgerlig regering och öppning mot att samverka med SD för att få en sådan till stånd.

I en stor intervju i Dagens Nyheter menar Löfven att det är ”förvånande att ett liberalt parti väljer en väg som kommer att innebära ett samarbete med ett antiliberalt parti”.

Han menar att SD har rasistiska och nazistiska rötter och att man därför inte bör samverka med partiet. DN påpekar att S under många år lutade sig mot Vänsterpartiet Kommunisterna som senare blev Vänsterpartiet.

Varför skulle inte borgerliga partier kunna hålla en liknande distans till ett samarbetsparti? frågar DN.

– Det handlar om vad man står för här i riksdagen, inte bara om vilka kontakter man har. Det var illa nog med VPK och kommunister och det fick de veta. Kommunister och socialdemokrater har alltid varit i luven på varandra. Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, säger Stefan Löfven.

Påståendet att VPK stod upp för demokratin är kontroversiellt och har lett till massiv kritik i sociala medier. Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna, menar att uttalandet måste betraktas som ”något sorts rekord i vansinne”.

”Det är djupt problematiskt att Sveriges statsminister inte är glasklar i att fördöma det svenska kommunistpartiets 70 år långa vurm för diktatur. Framför allt är det ett svek mot de hundratals miljoner människor som föll offer för kommunistiska regimer”, twittrar han.

Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborg-Posten, påminner om att VPK på sin kongress välkomnat delegationer från Sovjetunionen, Rumänien och Polen och inskärpt hur goda relationer de hade.

”Man bröt aldrig med diktaturerna. Trots tvivlen som fanns internt”, twittrar han.

Historikern och ledarskribenten Petter Bergner som forskat om Vänsterpartiets historia säger till Expressen att Löfvens uttalande kan uppfattas som urskuldande och okunnigt.

– Det låter inte som att man tar särskilt allvarligt på att det samtidigt fanns internationella kontakter eller att VPK gjorde en halvt överslätande analys av samhällssystemen i länder där deras broderpartier härskade.

KD:s partiledare Ebba Busch skriver på Twitter att ”Stefan Löfvens historierevisionism är rent ut sagt oanständig”.

”Att antyda att VPK, som stöttade några av de värsta kommunistregimerna, stod upp för demokratin är lika trovärdigt som att påstå att himlen är grön”, fortsätter hon.

Även M-ledaren Ulf Kristersson sågar statsministerns utspel och skriver på Facebook att det är ”hårresande och historielöst”.

Den förre Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tar Löfven i försvar.

”Sedan 30 år är Vpk omvandlat till Vänsterpartiet. Ett demokratiskt socialistiskt, grönt och feministiskt parti. Ett parti som är öppet självkritiskt till sin historia”, twittrar han.

Det är djupt problematiskt att Sveriges statsminister inte är glasklar i att fördöma det svenska kommunistpartiets 70 år långa vurm för diktatur.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10