Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Löfven besökte Utøya 10 år efter terrordåd

Terroroffren på Utøya stod upp för alla människors lika värde. Det sa statsminister Stefan Löfven (S) på plats för en minnesstund om terrordåden i Norge 2011, dagen före torsdagens tioårsdag av massmordet.

– Det är en stor ära att få vara med en sådan här dag, sade den svenske statsministern när han välkomnades på kajen.

Nyheter · Publicerad 13:02, 22 jul 2021

Stefan Löfven togs emot av representanter för Arbeiderpartiet och överlevare från massakern 2011 och deltog bland annat vid en kransnedläggning vid minnesmonumentet Lysningen.

– Vår mest grundläggande värdering är alla människors lika värde, sade statsministern. Vi är olika tack och lov – olikheten berikar oss – men värdet är detsamma och det stod de här ungdomarna upp för.

På torsdagen är det tio år sedan högerextremisten Anders Behring Breivik sköt ihjäl 67 personer på Utøya. Offren, som främst var barn och ungdomar, var på plats för Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF:s årliga sommarläger.

Anders Behring Breivik, som numera går under namnet Fjotolf Hansen, var utklädd till polis då han utförde massakern. Innan massmordet på ön hade han detonerat en bomb i regeringskvarteren i Oslo, i vilken åtta personer dödades.

Besöket från Sveriges statsminister på Utøya välkomnades från norsk sida.

– Han pausar alltså sin semester för att komma hit i dag, på sin födelsedag. Det gör mig rörd, sa Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre till TT när han anlände till Utøya.

På torsdagen fortsätter minnesceremonierna i Norge kring terrordåden den 22 juli.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier