Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Stefan Löfvens uttalande om att alla präster ska viga samkönade par har mött starka reaktioner. Foto: Vilhelm Stokstad / Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT / Montage

Löfven: ”Alla präster ska viga samkönade”

Ingen präst i Sverige ska kunna säga nej till att viga samkönade par. Det sa statsminister Stefan Löfven i en intervju med Kyrkans Tidning. Uttalandet har väckt stor kritik. – Statsministern är inte präst i kyrkan, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

Nyheter · Publicerad 14:07, 25 jun 2017

Som präst har man i dag rätt att avstå vilken vigsel, vilket dop eller vilken begravning som helst. Men så skulle det inte vara om statsminister Stefan Löfven fick bestämma. I en intervju som publicerades i Kyrkans Tidning förra veckan framgår det att han anser att alla präster ska vara ålagda att viga alla par.

– Vi socialdemokrater arbetar för att alla präster ska viga alla, även samkönade par. Jag ser parallellen till barnmorskan som vägrar att utföra aborter. Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, sa Stefan Löfven.

Med sitt uttalande går statsministern emot den lagtext som skrevs in 2009, då Sverige öppnade upp för samkönade vigslar.

"Det finns ingen skyldighet att förrätta vigsel för ett trossamfund eller den som är behörig vigselförrättare inom ett trossamfund. Det innebär att det kan förekomma att en vigsel som ett par önskar sig inom ett visst trossamfund inte kan äga rum där, även om paret uppfyller äktenskapsbalkens krav. Det kan till exempel vara situationer där trosuppfattningar hos trossamfundet eller vigselförrättaren hindrar en vigsel …", står det i lagen.

Stefan Löfvens uttalande har mött starka reaktioner.

”Det är beklagligt att kyrkan inte lever ut den bibliska sanningen och håller tyst om den totala sanningen som finns i Kristus, även om de kommer att betala ett högt pris för det”, skriver pastorn Merzek Botros i ett inlägg på Facebook.

Han fortsätter med att rikta sig till statsministern:

”Vågar du säga detta till muslimska ledare i landet och tvinga dem att viga homosexuella par? Statsministern, håll dig borta från den sanna kyrkan som tillhör Gud och bekämpa inte Guds smorde.”

”Kyrkan kan inte vara statens förlängda arm. Politisk styrning av kyrkans teologi är lika illa som när SD reducerar kyrkovalet till politiskt kulturarvskamp.” skriver Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, på Twitter.

Från politikerhåll verkar Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, vara den enda som har kritiserat Löfvens uttalande.

"Statsministern är inte präst i kyrkan!" skriver hon på Facebook.

"Jag tycker att samkönade par ska kunna gifta sig men jag anser inte att jag som politiker ska säga åt folk hur de ska tro och tolka sin trosskrift. Det är en viktig del av religionsfriheten." skriver hon vidare.
Inlägget avslutas med:

"I Sverige har vi skiljt staten och kyrkan åt. Det är bra och riktigt men då bör man också hålla den rågången.Statsministern ska inte bestämma hur prästen ska tro och prästen ska inte bestämma hur statsministern ska besluta."

Artiklarna som har skrivits om Löfvens uttalande har fått många kommentarer.

”Löfven syssla du med fackliga frågor och vi med vår Gudstro sköter kyrkliga”, skriver en person på Kyrkans Tidnings hemsida.

”Skomakare bliv vid din läst. Kyrkan är skild från staten sedan 17 år tillbaka! Statsministern har ingen rätt att uttala sig om hur kyrkan ska agera”, skriver en annan.

”Han kan väl ändå inte mena allvar, Stefan Löfven. Jag har inga betänkligheter att viga samkönade. Men Stefan L. som vill leva och verka för ett öppet samhälle är väl det inte rätt väg att gå att påstå att präster som inte vill viga ska tvingas till detta. Att jämföra med barnmorskan arbete är ju befängt! Kyrkan är ett trossamfund skilt från staten”, kommenterar en präst.  

En artikel på SVT:s Facebooksida har över 200 kommentarer. Många kommentatorer påpekar att stat och kyrka är skilda, och tycker att Löfven ska hålla sig borta från trosfrågor. Andra skriver att de hoppas att Löfvens påbud ska gälla imamer också.

Somliga personer skriver att de tror att Löfvens uttalande kommer få konsekvenser för kyrkans framtid.

”Man kan inte bestämma över Guds ord. Vi kommer nu att förlora många präster.” skriver en kvinna.

”Det är bland annat därför kristna inte går till kyrkan längre, för att den inte representerar kristen tro”, skriver en man.

Kyrkan kan inte vara statens förlängda arm. Politisk styrning av kyrkans teologi är lika illa som när SD reducerar kyrkovalet till politiskt kulturarvskamp.
Statsministern, håll dig borta från den sanna kyrkan som tillhör Gud och bekämpa inte Guds smorde.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier