Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Ljuset återvände – efter tio års ångest och depression

Psykologen Christer Olsson levde ett aktivt liv där han arbetade med att hjälpa andra. En dag insjuknande han dock själv i djup ångest och depression. Trots att han plågades av sjukdomen i ungefär tio år tvivlade han aldrig på Gud i mörkret.

– Gud är trofast, säger Christer som nu har skrivit en bok om sina erfarenheter.

Nyheter · Publicerad 15:29, 13 nov 2020

Exakt varför Christer Olsson insjuknade i ångest och depression vet han inte. Han tror att det kan ha varit hög arbetsbelastning som utlöste det – Christer reste runt på skolor och föreläste om mobbning parallellt med att han höll i rådgivningssamtal – men han tror att ärftliga anlag kan ha spelat in också.

– Jag tror att den höga arbetsbelastningen var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han.

Klart står i alla fall att han hamnade i ett djupt mörker som fick honom att förlora orken och livsgnistan.

– Det var fruktansvärt när det var som värst. Det var som om rostig taggtråd rev i infekterade sår under nattens vargtimmar, berättar han.

Christer Olsson, som är kristen, upplever att Gud skonade honom från självmordstankar, men om någon vid den här tiden hade sagt ”Nu får du leva på det här sättet för alltid eller dö” hade han valt att dö.

En sak som höll honom uppe var hustrun Anne-Maries bergfasta övertygelse om att han skulle bli frisk. När Christer frågade henne ”Tror du att jag kommer bli frisk” sade hon inte ”Ja, det tror jag”, utan ”Du blir frisk”.

Något annat som höll Christer Olsson uppe var de timmar som han kallar för ”frids-timmar” – tid av andrum då han faktiskt mådde ganska bra. Dessa små stunder, då mörka tankar förbyttes till ett förlösande ljus, ser han som ett Guds ingripande.

– Jag brottades mycket med Gud vid den här tiden – frågade varför han som är god kunde tillåta detta fruktansvärda lidande – men jag tvivlade aldrig på honom, säger Christer.

Christer Olsson behandlades med mediciner och elbehandling, men var behandlingsresistent och upplevde därmed inte att behandlingarna hjälpte honom på djupet. Det som var avgörande för hans tillfrisknande tror han i stället var hans kristna tro – och alla som bad för honom.

Efter tio års sjukdom, när han hade kommit ut i ljuset, blev han av en vän ombedd att sammanfatta sjukdomstiden. Christers svar blev kort och koncist:

”Gud är trofast”, sade han.

Christer Olsson har nu skrivit en bok om sin sjukdomstid – Mörkret gav vika – för att kunna hjälpa andra som lider av depression eller ångest.

– Jag vill visa att vem som helst kan bli sjuk – till och med en psykolog och terapeut, säger han.

Han vill också ge hopp.

– Jag vill säga: ”Det är klart att du kan bli frisk.”

Vad kan församlingar göra för att hjälpa människor med psykisk ohälsa?

– Till en början tycker jag att församlingar ska våga lyfta frågan så att den drabbade vågar tala med någon. Sedan ska man inte säga saker i stil med: ”Du behöver bara be” eller ”Du blir inte frisk för att din tro inte är tillräckligt stor”, säger Christer Olsson.

I stället handlar det om att ta tid och lyssna på den som mår dåligt, menar han.

Samma råd vill Christer Olsson ge till den sjukes vänner och anhöriga.

– Många tycker att det är lättare att besöka någon som har brutit benet än någon som lider av depression. Mitt råd är ändå att man, om man har en vän som är psykiskt sjuk, ska hälsa på så regelbundet man kan. Det kan räcka att bara sitta bredvid vännen och kanske berätta något från sin egen vardag.

Christer Olsson lyfter även fram omsorg i bön.

– En bönehändelse som grep mig mycket starkt var när vårt äldsta barnbarn, under en gudstjänst då han var knappt fem år, högt och tydligt bad: ”Gode Gud, gör så att farfar blir frisk!”

Christers råd

Christers råd till andra som lider av depression eller ångest:

Uppsök sjukvården

Tvinga dig till sociala kontakter även om du inte har lust

Motionera

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier