Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ljudbok givet val när kristen radiolegend gör självbiografi

Nyheter · Publicerad 16:06, 4 dec 2007
Bortåt fyra miljoner svenska radiolyssnare satt på 1950-talet bänkade för att lyssna till det kristna succéprogrammet "Ungdomens kväll".
Nu kommer ljudboken där programledaren Larseric Janson tecknar sin rafflande livsberättelse.
Han började skriva en bok redan för sex år sedan, men avbröt arbetet. Känslan av att vara en skrytmåns blev honom övermäktig.
För en tid sedan blev han uppringd av J Gunnar Olson, grundare av kristna handelskammaren. Olson hade lyssnat till ett av Larseric Jansons nyinspelade radioprogram i Stockholms närradio.
- Han insisterade på att jag skulle göra en ljudbok i samma anda. Jag sa nej, men han sa: "Du är skyldig att dela med dig". Efter veckor av "tjat" tänkte jag till... och började skissa, säger den 84-årige radiolegenden.

Men också denna gång tog det stopp. Han menar själv att han var för blyg för att gå till ett förlag och begära hjälp med publicering. I det skedet dök plötsligt Världen idags vd och ansvarige utgivare, Ruben Agnarsson, upp hemma hos Janson i ett helt annat ärende.
- Vi kom in på fenomenet ljudbok och jag frågade honom om han kände till något om villkoren för detta.
Det gjorde han och för en tid sedan intog Larseric Jansson Världen idags ljudstudio för att med professionell radiostämma läsa in sin livsberättelse - som ljudbok.

I ljudboken varvar han texten med 20 musikstycken som speglar olika skeden av hans liv. En pärla är självklart berättelsen om hur Janson, som var direktör i skobranschen, plötsligt fick rollen som programledare för den kristna radiosuccén "Ungdomens kväll". Bortåt fyra miljoner svenskar tros ha lyssnat till vissa av programmen under åren 1953-1967.
Under 50 minuters sändning från Pingstkyrkan i Örebro bjöds på andlig sång, förbön och vittnesbörd. Allt med en modern approach.
- Vi intervjuade folk på danspalats och på torg och skildrade människors längtan efter Gud. Vi fick också starkt stöd från skådespelare och mediakändisar, bland annat av Lennart Hyland och Pekka Langer, berättar Larseric Janson, sedermera mångårig chef för IBRA radio.
"Ting som berör" heter hans nya ljudbok som beräknas ligga klar i mitten av december.

Storgåva från megakyrka ska rädda ofödda

Abort. En amerikansk megakyrka vars pastor kunde ha aborterats av sin mor, har donerat 50 000 dollar – drygt 460 000 kronor, till ett rådgivningscentrum för...

Paulus brev hyllades av författare i Sveriges Radio

Media. Vi behöver Paulus mer än någonsin. Det skriver författaren Mattias Hagberg i en essä som publicerats av Sveriges Radio. I texten finns både bibelord...