Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Livstidsstraff för 12 kristna egyptier

12 kristna från provinsen Minya i södra Egypten dömdes på måndagen till livstids fängelse för mord på två muslimer. Samtidigt friades helt åtta muslimer som åtalats för mordbrand.

Nyheter · Publicerad 11:33, 22 maj 2012

  Åtalet gällde en våldsam konflikt som uppstod i april förra året. En muslimsk minibussförare ilsknade till över byggandet av ett fartgupp utanför en välbärgad kristen mans villa. Han hamnade då i bråk med säkerhetsvakter som misshandlade honom, rapporterar AP.

 Minibussföraren samlade ihop invånare i sin hemby till en protest mot att han blivit misshandlad. När kristna i närheten trodde att de skulle bli attackerade sköt de från sina hustak och dödade två av muslimerna. Under flera dagar därefter brändes ett stort antal av de kristnas bostadshus och affärer ner av uppretade muslimer.

 I rättegången i en säkerhetsdomstol dömdes 12 kristna för att ha vållat allmän oro, olaga vapeninnehav och för att skjutit ihjäl två personer. Samtliga dömdes till livstids fängelse.

 Åtta muslimer var samtidigt åtalade för olaga vapeninnehav och för mordbränder efter skottlossningen. Samtliga friades helt. Domen kan inte överklagas, förutom av det styrande militärrådet, skriver AP.

– Det faktum att muslimerna friades visar att åklagarens utredning var felaktig från början och orättvis eftersom det fanns bevis för att dessa män bränt ned kristnas egendomar, säger Ishak Ibrahim, forskare vid människorättsorganisationen EIPR till AP.

 

 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier