Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Livets ord-vänner släpptes ur häkte

Tre kristna män från en församling i Azerbajdzjan har frigivits ur iranskt fängelse mot borgen efter fyra månader och kunnat lämna landet. Det berättar Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm.

Nyheter · Publicerad 00:01, 7 nov 2016

Det var på en kristen förlovningsfest i Teheran den 22 juni som polisen stormade in och grep Eldar Gurbanov, Yosif Farhadov och Bahram Nasibov, som var på besök hos goda vänner.

De tre männen är medlemmar i Bakuförsamlingen Word of Life, som startats av svenska Livets ord.

Orsaken till gripandet var länge okänd, och männen hade under flera månader endast sporadisk kontakt med varandra, med sina familjer och advokater.

Under helgen som gick kunde de äntligen lämna landet, sedan deras församling lyckats samla ihop pengar till den borgenssumma som rätten fastslagit: sammanlagt 82 000 dollar (735 000 kronor).

– Det verkar vara standardförfarande i dessa lägen: först ett långt gripande utan förklaring och kontakt med omvärlden. Och sedan en anklagelse och möjligheten att söka borgen, säger Christian Åkerhielm.

Enligt åtalet ska de tre ha gjort sig skyldiga till "uppvigling mot staten genom etablerandet av en kyrka i hemmiljö".

– Det stämmer ju inte på något vis. De har besökt en församling, och de var på en kristen förlovningsfest där man bad tillsammans. Men det uppfattas alltså som något statsfientligt, i likhet med all annan kristen verksamhet som inte sker i en registrerad kyrka, säger Christian Åkerhielm.

– Det vittnar om något slags panik i systemet. Samtidigt är det så att Iran andligt sett är ett väldigt öppet land med en stor andlig hunger. Vi kommer helt säkert att få se mycket härligt ske där framöver. Men just nu är det inte lätt.

Den psykologiska pressen mot de tre kristna var svår under tiden i häkte, berättar Christian Åkerhielm.

– De fick uppgifter om att det troligen skulle ta ett till två år innan en rättegång ens skulle bli av. Samtidigt träffade de medfångar som väntat i fem, sex år.

De tre männen kunde alltså lämna landet lagligt efter att ha erlagt borgen. Men rättsprocessen fortsätter i Iran.

– Vi går vidare i ärendet genom att överklaga vissa delar av åtalet, bland annat för att eventuellt kunna få tillbaka en del av borgenssumman, säger Christian Åkerhielm.

– Advokaten tror dock att ett frikännande är möjligt, då inga som helst bevis emot dem kunnat presenteras på att de ägnat sig åt statsfientlig verksamhet eller hädat islam. Att de nu har frigivits utan restriktioner mot borgen, pekar på att man inte har tillräckligt mycket för att motivera en längre fängelsedom.

Christian Åkerhielm berättar att större delen av pengarna till borgenssumman samlades in från församlingar i det före detta Sovjet, men att bidrag även inkommit från andra länder.

– Jag vill verkligen uttrycka vårt tack till alla dem som engagerat sig för våra vänner efter deras gripande, till alla dem som bett, som skrivit vädjanden till Irans ambassad och som stöttat ekonomiskt, säger han.
 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier