Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Livets ord-vänner fängslade i Iran

Tre kristna män från en Livets ord-startad församling i Azerbajdzjan har blivit fängslade under ett besök i Iran i juni. Orsaken till gripandet är okänd, och familjerna har endast fått ha ett samtal med sina män. "Ovissheten är svår", säger Christian Åkerhielm, missionsdirektor på Livets ord och vän till de tre männen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 21 jul 2016

Det var på en förlovningsfest kombinerat med ett bönemöte i Teheran som polisen plötsligt stormade in och grep de tre männen Eldar Gurbanov, Yosif Farhadov och Bahram Nasibov som var på besök i landet. De tre männen är medlemmar i Bakuförsamlingen Word of Life, som startats av svenska Livets ord.

Samtliga tre män har familj och barn hemma i Azerbajdzjan, och Yosif har hand om ett spädbarn med Downs syndrom.

Orsaken till varför de tre männen greps är okänd, och varken advokat eller Azerbajdzjans ambassad har fått komma i kontakt med dem. Sedan gripandet den 22 juni har familjerna fått ett enda telefonsamtal med sina män, som då meddelade att de inte blir torterade eller slagna, och att de får mat.

– De var inte i Iran för någon evangelisationskampanj, utan träffade bara kristna vänner. Vi hoppas att de iranska myndigheterna upptäcker att männen är oförargliga människor och släpper dem snart, säger Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm som är vän till de tre männen.

Han berättar att han har träffat dem i Azerbajdzjan flera gånger, och att en av männen bott med sin familj i Sverige i ett år.

Hur känns det personligen?

– Det är naturligtvis jobbigt. Jag är medveten om att det kan hända saker när man reser till sådana här länder, men just att inte veta hur det är med dem är extra jobbigt. Jag lider med hustrurna i deras ovisshet, säger Christian Åkerhielm.

Kan man lita på det de sa om att de inte blir torterade?

– Jag tror det. Dels på grund av att männen är utländska medborgare, och dels för att de fick tala sitt eget språk med fruarna.

Inte heller Christian vet något om anledningen till gripandet.

– Det är ju ett faktum att det inte alltid är lätt att vara kristen i Iran. Församlingarna upplever ett hårt tryck. Skillnaden i det här fallet är att männen är utländska medborgare.

Fruarna vädjar nu om hjälp så att de kan få hem sina män.

– Om de som läser den här artikeln vill skicka ett mejl till iranska ambassaden i Stockholm får de gärna göra det, säger Christian, och menar att det är bra om de iranska myndigheterna får vetskap om att omvärlden känner till att männen sitter i fängelse.

– Sedan tror jag på att be för dem, avslutar Christian Åkerhielm.  

Iran och Azerbajdzjan

• I Iran bor det 80 miljoner människor. Av dessa är omkring 475 000 kristna. Landet ligger i år på plats nio på Open doors "World watch list". Orsaken till förföljelsen är främst islamistisk extremism.

• I Azerbajdzjan bor det 9,9 miljoner människor varav cirka 316 000 är kristna. 

Källa: Open doors

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier