Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Dmitry Bodyu, som med sin hustru Helena leder kyrkan Livets Ord i Melitopol, sitter arresterad. Han verkar ha efterfrågat en bibel och en sovsäck. Foto: Livets Ord

Livets Ord-pastor i Ukraina bortförd av ryska soldater

Ryska soldater förde i helgen bort Dmitry Bodyu, som leder församlingen Livets Ord i Melitopol i södra Ukraina. Pastorn har nu fått en sovsäck och en bibel med sig till häktet, berättar Livets Ords missionsdirektor Christian Åkerhielm.

Nyheter · Publicerad 16:23, 21 mar 2022

Dmitry Bodyu och hans hustru Helena leder kyrkan Livets Ord i Melitopol, samt ett nätverk av omkring 25 församlingar i regio­nen och på Krimhalvön, berättar Christian Åkerhielm för Världen idag.

– I förrgår morse [i lördags], när de befann sig i kyrkan med vad jag förstår ett 20-tal personer, kom soldater dit och begärde att få se församlingens dokument, och tog alla mobiltelefoner och Dmitrys pass, och tog honom med sig för förhör, säger han.

Dmitry Bodyu ska ha trott att han skulle vara borta några timmar. Men så blev det inte.

– I går kom de från polisstationen där [pastorn] sitter arresterad nu, för att hämta hans bibel och hans sovsäck. Och så sade de att de skulle hålla honom två dagar för ytterligare förhör, säger Christian Åkerhielm.

– Att han får sovsäcken levererad och en bibel levererad tyder väl på att de inte vill att han ska känna sig alltför dåligt behandlad.

Dmitry Bodyu har amerikanskt pass, efter en tids vistelse i USA.

Melitopol ligger halvvägs mellan Mariupol and Cherson, nära Krim, och togs över av ryska styrkor den 26 februari.

Nyligen fördes stadens ukrainske borgmästare Ivan Fedorov bort, och utväxlades enligt uppgifter efter sex dagar mot nio tillfånga­tagna ryska soldater. Han befinner sig inte längre i Melitopol, vars nya borgmästare, Galina Daniltjenko, i sociala medier uppmanat stadens invånare att ”anpassa sig till den nya verkligheten”.

De senaste dagarna har även fyra journalister gripits i staden. En av dem, Michail Kumok, ska ännu inte ha släppts.

Livets Ords tidigare huvudpastor Joakim Lundqvist uppmanar på Facebook till bön för Dmitry Bodyu.

”Detta är mycket allvarligt, eftersom det är de första uppgifter vi har om att pastorer och kyrkor är måltavlor i Ukraina”, skriver han i ett inlägg på engelska.

”Men bön bryter fortfarande kedjor och öppnar fängelsedörrar!”

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00