Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Livets Ord på plats i Ukraina – hjälper flyende till gränsen

Livets Ord arbetar just nu med att skicka förnödenheter till Ukraina och hjälpa flyende människor att ta sig till gränsen.

– Alla samarbetar utöver det vanliga just nu, det blir naturligt i en krissituation som det här, säger Toni Gadd, operativ projektledare för Livets Ords Ukrainahjälp.

Nyheter · Publicerad 14:00, 15 mar 2022

Toni Gadd reste till Ukraina förra lördagen, och när Världen idag når honom på telefon har han just återvänt till Lublin i Polen efter ett besök i Lviv i västra Ukraina.

Där har Livets Ord sitt huvudkontor för hjälpen in i landet, och till de 80 församlingar som finns med i nätverket. På kort tid har man upprättat fem transitcenter inne i Ukraina, där flyktingar kan stanna kortare eller längre tid på sin väg västerut.

– När vi körde in i Ukraina mötte vi en familj som gick längsmed vägen. Vi ringde huvudkontoret och såg till att någon kunde köra dem till gränsen. Allt måste ske i nuet, säger Toni Gadd, som rest tillsammans med Sebastian Stakset från organisationen Heart.

I Lublin, halvannan timme från en gränsövergång till Ukraina, har man upprättat en central för mottagning och omlastning av de förnödenheter som kommer från Sverige och ska vidare till Ukraina.

– Vi är en grupp församlingar som gått samman, som alla driver transitboenden och hjälps åt med det praktiska, berättar Toni Gadd.

– Alla samarbetar utöver det vanliga just nu, det blir naturligt i en krissituation som det här. Ingen driver sin egen agenda, utan vi hjälps åt.

Ett fokus är att stötta Livets Ords transitboende i Lviv, staden som tagit emot hundratusentals flyktingar sedan kriget bröt ut. I församlingen finns 145 sovplatser, och där har man även upprättat ett lager för omlastning till andra delar av landet.

– Den första minibussen som vi kunnat införskaffa packades i går kväll och är framme i Kiev nu. De lämnar över förnödenheter till våra olika transitcenter och tar sedan med sig flyende tillbaka till Lviv, säger Toni Gadd.

En andra bil köps nu in i Ukraina, och kommer att finnas vid centret i Poltava i östra Ukraina.

– Vi försöker skaffa in fler bilar, och har med oss en lång lista över saker som måste prioriteras till nästa leverans, som tvättmaskiner till ett av våra transitcenter, säger Toni Gadd.

– Framöver kanske vi måste bunkra bensin i Ukraina, så att bilarna kan användas.

Toni Gadd var i Sverige i helgen, men ska nu ha åkt tillbaka till gränsområdet.

– Man behöver vara på plats inne i Ukraina om det går, för människorna där är utarbetade och behöver mycket hjälp.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00