Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.
2 Timoteusbrevet 1:7

Världen idag

Livets Ord enat i bön för Jan Blom – gudstjänst bytte fokus

Kristna från olika kyrkor i Uppsala och runt om i landet sluter upp i bönen för Livets Ord-pastorn Jan Blom, som skadats allvarligt i en mc-olycka. På söndagen omvandlades församlingens höstupptakt till en förbönsgudstjänst för pastorn.

– Vi är hopkopplade med en Gud för vilken ingenting är omöjligt, sade Joakim Lundqvist som rest in från USA.

Nyheter · Publicerad 11:50, 5 sep 2022

Helgens gudstjänst på Livets Ord skulle egentligen ha varit upptakten inför höstterminen men blev nu främst en förbönsgudstjänst för huvudpastorn Jan Blom, som efter en mc-olycka ligger i respirator på Akademiska sjukhuset där läget är allvarligt, men stabilt.

En av församlingens pastorer, Rune Borgsö, inledde gudstjänsten med att tacka för alla böner och beskrev den gångna veckan som ”några av de värsta dagarna i mitt liv”.

– Även om vi har en hoppfull inställning av tro är vi samtidigt drabbade av det som har hänt, sade han, och framförde familjens varma tack för alla böner och all värme.

Simon Ahlstrand, en annan i pastorsteamet, läste därefter Psaltaren 41:2–4 och uppmanade åhörarna att använda detta bibelställe som ett redskap i bön. Där står det att den som tar sig an den svage anses salig och får stöd av Herren när han ligger sjuk.

”På sjukbädden gör du honom frisk” (v 4; B2000).

– Är det något som vår huvudpastor önskar så är det att vi hänger oss i lovsång och ivrigt lyssnar till Guds ord, flikade därefter Rune Borgsö in innan lovsången tog vid.

Livets Ord befinner sig just nu mitt i en treveckorsperiod av bön, med samlingar morgon och kväll. Mc-olyckan i måndags skedde precis när böneperioden hade inletts, och när kvällsbönen i kapellet skulle börja dagen efter olyckan fanns det inte plats för alla, varpå samlingen fick flyttas till kyrksalens läktare.

Det är inte bara församlingsmedlemmar som vill be. Under den gångna veckan har flera kyrkliga respresentanter från andra samfund i Uppsala besökt Livets Ord för att uttrycka sitt stöd, från såväl frikyrkor som Svenska kyrkan.

Därtill har samtliga representanter i Sveriges kristna råd hört av sig med hälsningar och försäkran om förböner för Jan Blom och hans familj, inklusive ärkebiskopen personligen.

”Med bestörtning har vi tagit emot nyheten om Jan Bloms olycka med motorcykeln här i Uppsala. I tillit till Guds omsorgsfulla närvaro närhelst vi faller ber vi för Jan, hans familj, vänner och församlingen han tjänar”, skriver Jackelén.

Eva Moberg, anställd i Livets Ord, uttryckte i gudstjänsten offentligt församlingens tack för all visad kärlek.

– Styrka och svaghet är inte varandras motsatser, de är tvillingar. När vi är svaga är vi starka, betonade hon.

Församlingens missionsdirektor Christian Åkerhielms predikan handlade om den auktoritet som Kyrkan har fått, och att vi är starka när vi står tillsammans. Han berättade också om att Jan Blom inför söndagens gudstjänst hade annonserat att han hade fått ett speciellt budskap han ville förmedla.

– Vi ber att han ska få framföra detta budskap framöver. Det som har hänt är chockartat, men låt oss inte ha en för låg förväntan på Herren, uppmanade han, och beskrev det som djupt rörande hur hela kristenheten nu ber för Jan Blom, även långt utanför Sveriges gränser – framför allt inom församlingens omfattande missionsfält men även i andra kyrkliga sammanhang.

– När vi har samlats under veckan i församlingsledning och i pastorsteam har vi upplevt att vi står skuldra vid skuldra, hjärta vid hjärta, ansikte mot ansikte, fortsatte Christian Åkerhielm.

Livets Ords förre förstepastor Joakim Lundqvist har tidigare under veckan rest in från USA för att närvara i bönen och planeringsarbetet för hösten. Han berättade hur chockad och orolig han hade blivit när han, på ett inrikesflyg som just skulle lyfta, hade fått beskedet om olyckan.

– Det var en fruktansvärd flygresa, sade han.

Innan han ledde församlingen i bön hänvisade han till Apostlagärningarna 12, där Petrus fängslats och församlingen bad, vilket ledde till Petrus befrielse.

– Vi är hopkopplade med en Gud för vilken ingenting är omöjligt. Vi är hopkopplade med en Gud vars namn är läkedom och upprättelse, sade Lundqvist.

Efter gudstjänsten talar Världen idag med Rune Borgsö, som också är presstalesperson för Livets Ord.

– Alla samfund i hela Sverige har gensvarat med bön, det visar vilken ekumen Janne Blom är, säger han.

– Kompetenta läkare behandlar nu Janne, vi behöver ha tålamod och tro för hans helande och samtidigt fortsätta bygga kyrka med frimodighet. Det vet vi är Jannes önskan, avslutar han.

När vi är svaga är vi starka.

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet i Sverige

467 utdömda fängelseår i fjol. Det är den högsta siffran sedan den myndighetsgemensamma satsningen... onsdag 29/3 10:00

Inte konstigt att Ungern tvekar godkänna Sverige

Ledare Så var det dags för ännu ett pinsamt bakslag för Sverige. Ungern godkände i veckan Finland som... onsdag 29/3 00:10

En viktig reform smulas sönder

Israelkrönika Det spelar nästan ingen roll vilken israelisk nyhetssändning man lyssnar till nu för tiden,... onsdag 29/3 00:00