Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Livets Ord backar – slopar planerna på vaccinpass

Efter högljudd kritik mot att börja kräva vaccinationspass vid gudstjänster backar nu Livets Ord.

– Vi vill vara ett inlyssnande ledarskap, så här behöver vi göra om och göra rätt, säger förstepastorn Jan Blom och uttrycker oro över att frågan skapar splittring i kristenheten.

Nyheter · Publicerad 16:38, 14 jan 2022

I torsdagens tidning berättade Världen idag att församlingen Livets Ord tänkte börja kräva vaccinationsbevis på söndagsgudstjänsterna. Bakgrunden var regeringens nya restriktioner som innebär att en sammankomst med fler än 50 personer inomhus inte får genomföras utan krav på vaccinpass.

– Vi har inte resurser till att varje söndag anordna en stor mängd ”50-gudstjänster”, förklarade pastorn Jan Blom.

Nu backar dock församlingen från planerna. Några vaccinpass kommer inte krävas på söndag, i stället kommer en gudstjänst med maximalt 50 personer hållas samtidigt som gudstjänsten sänds via webben.

– Vi hade inte räknat med att rösterna skulle bli så höga kring detta. Vi vill vara ett inlyssnande ledarskap, så här behöver vi göra om och göra rätt.  

Planen är att ha flera 50-gudstjänster framöver, men det hinner församlingen inte att ordna till på söndag. Information om gudstjänster, samt bokning till dessa, läggs löpande ut på församlingens hemsida.

Hur många var det som hörde av sig?

– Det vet jag inte, men vi fick inte bara reaktioner från Uppsala, utan även på nationell nivå. Eftersom vi är en stor församling finns det en förväntan på oss att vi ska stå upp för religionsfriheten och rätten för alla att gå på gudstjänst.

Några planer på att göra enklare gudstjänster nu när det snart ska arrangeras flera möten varje söndag har Livets Ord inte.

– Vi vill fortsätta upprätthålla en hög kvalitet. Samtidigt måste vi se till att våra volontärer orkar med.

Tror du att det kan komma något positivt ur detta – som att de småskaliga gudstjänsterna kommer göra att deltagarna upplever en mer personlig gemenskap?

– Ja, jag hoppas det.

Jan Blom uttrycker en sorg över att frågan om vaccinering och vaccinpass har resulterat i en splittring inom kristenheten.

– Jag kan skönja fiendens plan i detta. Det blir ett otroligt högt tonläge när vi nästan hugger i varandra. Då rör vi oss mot fiendens nät, säger han.

Pastorn påpekar att attackerna kommer från båda hållen – både från ”vaccinivrarna” och ”vaccinvägrarna”.

– Det är så tragiskt att vi inte ska kunna leva över det och respektera varandras åsikter.

Vad tror du är botemedlet mot denna splittring?

– Ett sunt kristet ledarskap där man varken ställer sig på den ena eller andra sidan. Sedan tror jag att det är viktigt att be tillsammans och stå tillsammans. Vi är inte fiender till varandra.

Vi hade inte räknat med att rösterna skulle bli så höga kring detta.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier