Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Livets Ord backar – slopar planerna på vaccinpass

Efter högljudd kritik mot att börja kräva vaccinationspass vid gudstjänster backar nu Livets Ord.

– Vi vill vara ett inlyssnande ledarskap, så här behöver vi göra om och göra rätt, säger förstepastorn Jan Blom och uttrycker oro över att frågan skapar splittring i kristenheten.

Nyheter · Publicerad 16:38, 14 jan 2022

I torsdagens tidning berättade Världen idag att församlingen Livets Ord tänkte börja kräva vaccinationsbevis på söndagsgudstjänsterna. Bakgrunden var regeringens nya restriktioner som innebär att en sammankomst med fler än 50 personer inomhus inte får genomföras utan krav på vaccinpass.

– Vi har inte resurser till att varje söndag anordna en stor mängd ”50-gudstjänster”, förklarade pastorn Jan Blom.

Nu backar dock församlingen från planerna. Några vaccinpass kommer inte krävas på söndag, i stället kommer en gudstjänst med maximalt 50 personer hållas samtidigt som gudstjänsten sänds via webben.

– Vi hade inte räknat med att rösterna skulle bli så höga kring detta. Vi vill vara ett inlyssnande ledarskap, så här behöver vi göra om och göra rätt.  

Planen är att ha flera 50-gudstjänster framöver, men det hinner församlingen inte att ordna till på söndag. Information om gudstjänster, samt bokning till dessa, läggs löpande ut på församlingens hemsida.

Hur många var det som hörde av sig?

– Det vet jag inte, men vi fick inte bara reaktioner från Uppsala, utan även på nationell nivå. Eftersom vi är en stor församling finns det en förväntan på oss att vi ska stå upp för religionsfriheten och rätten för alla att gå på gudstjänst.

Några planer på att göra enklare gudstjänster nu när det snart ska arrangeras flera möten varje söndag har Livets Ord inte.

– Vi vill fortsätta upprätthålla en hög kvalitet. Samtidigt måste vi se till att våra volontärer orkar med.

Tror du att det kan komma något positivt ur detta – som att de småskaliga gudstjänsterna kommer göra att deltagarna upplever en mer personlig gemenskap?

– Ja, jag hoppas det.

Jan Blom uttrycker en sorg över att frågan om vaccinering och vaccinpass har resulterat i en splittring inom kristenheten.

– Jag kan skönja fiendens plan i detta. Det blir ett otroligt högt tonläge när vi nästan hugger i varandra. Då rör vi oss mot fiendens nät, säger han.

Pastorn påpekar att attackerna kommer från båda hållen – både från ”vaccinivrarna” och ”vaccinvägrarna”.

– Det är så tragiskt att vi inte ska kunna leva över det och respektera varandras åsikter.

Vad tror du är botemedlet mot denna splittring?

– Ett sunt kristet ledarskap där man varken ställer sig på den ena eller andra sidan. Sedan tror jag att det är viktigt att be tillsammans och stå tillsammans. Vi är inte fiender till varandra.

Vi hade inte räknat med att rösterna skulle bli så höga kring detta.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier