HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Live-sända vittnesbörd når arabisktalande världen över

Den arabiska församlingen i Sundbyberg har sysslat med tv-sändningar i många år. Men nu har de byggt en ny studio och börjat med live-sändningar. Varje måndag sänder de vittnesbörd ut till den arabisktalande världen. – Många tittare hörde av sig under programmet, berättar pastorn Merzek Botros.

Nyheter · Publicerad 09:46, 10 apr 2017

I förra veckans avsnitt var det en ensamkommande flyktingkille som berättade om sin väg över Medelhavet och väg till Jesus. Den här veckan var det en känd egyptisk låtskrivande pastor som var gäst i studion. Programmet det handlar om är ”Jalla Neshad” – eller på svenska: ”Skynda vittna”.

Sedan tre veckor tillbaka live-sänds programmet varje måndag klockan 19.00 av den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

– Vi vill nå ut med budskapet om Jesus, och vi vill uppmuntra dem som redan är kristna att vittna, säger Merzek Botros, som är pastor i församlingen, och ansvarig för programmet.

Församlingen har tidigare sänt program på arabiska, men aldrig live, och inte i den nybyggda studion.

Planen är att så småningom sända program fem dagar i veckan. En annan plan är att börja sända program på persiska så att budskapet kan nå ut till fler – bland annat afghaner.
Som det är nu har människor i länder som Syrien, Irak och Egypten – och även Sverige – tittat på programmet.

Merzek Botros berättar att omkring 2 000 människor såg det senaste avsnittet. En tanke med att live-sända är att tittarna ges möjlighet att interagera.

– Vi fick flera samtal under programmet och många skrev till oss på chatten, säger han och berättar att en del av dessa personer hade böneämnen.

Bakom programmet finns det ett team på omkring tio volontärer. De som inte sköter kamera, ljud eller producerande, ägnar sig åt att ha kontakt med tittarna – och att be för dem.

Programmet riktar sig både till namnkristna och muslimer. Merzek Botros hoppas att många araber i Sverige ska titta på programmet.

– Vi måste vittna nu. Annars kan hårda tider vänta, säger han.

Han upplever att tiden för att nå ut med det glada budskapet är mogen.

– Många människor är törstiga och vill möta Jesus, säger han.

Merzek Botros avslutar intervjun med en uppmaning till Världen idags läsare:

– Ni får gärna be för oss.

Vi vill nå ut med budskapet om Jesus, och vi vill uppmuntra dem som redan är kristna att vittna.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...