Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Librischef anklagar män i frikyrkan

Män som vill ha kontroll är orsaken till en tystnadskultur kring hbtq i frikyrkan. Det hävdade Libris förlagschef Jennie Sjöström då hon intervjuades i radioprogrammet ”Människor och tro”. Som förlag måste man ”gå först” när det gäller teologiska tolkningar, sa hon också.

Nyheter · Publicerad 12:00, 15 dec 2017

Är tiden mogen för en öppnare attityd mot homosexualitet i frikyrkan? Det var temat på ett inslag i torsdagens avsnitt av Sveriges radios program ”Människor och tro”. I programmet intervjuades Libris förlagschef Jennie Sjöström och frilansjournalisten David Berjlund, som föreläser om tro i kombination med hbtq-frågor.

I fokus stod de två omdiskuterade böckerna som Libris gett ut i höst – böcker som har en bejakande syn på utlevd homosexualitet och som, enligt förlagschefen, ska inbjuda frikyrkosamfund till att ompröva sin syn på samkönade relationer.

Sjöström och Berjlund sa att det råder en tysthetskultur kring frågan i många samfund – att frikyrkorna inte har hängt med i samhällsutvecklingen – men att det är mer ”öppet” i vissa församlingar.

Varför är det öppnare på vissa håll och tystnadskultur på andra? frågade programledaren.

– Det jag ser är att det är män, framför allt, som har svårt att ta den här diskussionen och som vill hålla kontroll på frågan, sa Jennie Sjöström.

– Jag tror att kontroll är ett nyckelord här, fortsatte hon.

David Berjlund höll med, men sa att han tror att det även handlar om demokrati.

– Men sedan handlar det också om hur man ser på Bibeln, lade han till.

Jennie Sjöström påpekade att Libris som förlag är fria att ge ut böcker på kristen grund och att det inte var något svårt beslut att bestämma sig för att ge ut de två böckerna.

Men är det du som förlagschef som ska bedriva någon slags teologisk tolkning eller är det upp till samfundsledare, pastorer och andra? undrade programledaren Tithi Hahn, som tidigare hade påpekat att Libris ägs av vissa samfund.

– Pastorer får ansvara för sin församling och samfundsledare får ansvara för sina samfund, men jag tror att som förlag så måste man gå först och lyssna på: Vad behövs? sa Sjöström.

Libris agerande har under hösten orsakat en våg av kritik i frikyrko-Sverige.

Det jag ser är att det är män, framför allt, som har svårt att ta den här diskussionen och som vill hålla kontroll på frågan.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...