Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Liberalerna dumpade Cecilia Wikström

Total förvirring utbröt redan innan Liberalernas riksmöte öppnades i Västerås på lördagen. Enligt partisekreteraren Maria Arnholm har EU-parlamentarikern Cecilia Wikström valt sina styrelseuppdrag framför partiet. En beskrivning som Wikström själv helt avfärdar. – Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra, säger hon.

Nyheter · Publicerad 11:59, 10 mar 2019

Liberalernas partilledare Jan Björklund säger att Cecilia Wikströms styrelseuppdrag och omfattningen av arvodena inte är förenliga med hennes uppdrag som EU-parlamentariker.

– Det reser frågor om lojaliteter och fokus i arbetet, säger han.

Hela fredagskvällen med fortsättning på lördagsmorgonen försökte partistyrelsen lösa konflikten med Cecilia Wikström. Den handlar om hennes två lukrativa styrelseuppdrag i två svenska aktiebolag samtidigt som hon är EU-parlamentariker och kandiderar som första namn till ytterligare fem år.

Eller snarare handlar det om uppmärksamheten i medierna kring hennes dubbla stolar.

Det har varit känt sedan något år tillbaka både för partiledningen och valberedningen att hon haft dessa styrelseuppdrag, och det har hittills inte föranlett några invändningar. På partirådet för tre veckor sedan valdes hon enhälligt till första namn på valsedeln.

Sedan kom medieuppmärksamheten om hur mycket pengar Wikström tjänar på sina sidojobb (cirka 70 000 kronor i månaden), en ersättning som nästan motsvarar arvodet som EU-parlamentariker.

– Vi har gjort ett misstag, men nu rättar vi till det. Det borde ha gjorts en etikprövning redan förra året, säger Jan Björklund.

Liberalerna, som redan är ett skadeskjutet parti efter regeringsbildningen, riskerar att åka ut ur EU-parlamentet med nuvarande opinionssiffror. Några fler affärer som överskuggar det politiska budskapet har man inte råd med.

Cecilia Wikström fick därför ett ultimatum av partistyrelsen.

– Vi har vädjat till henne att stå på vår lista och avsäga sig uppdragen, men hon har valt att behålla uppdragen, säger partisekreteraren Maria Arnholm till TT.

Men den beskrivningen köper inte Cecilia Wikström.

– Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger hon.

Wikström är kritisk till partistyrelsens agerande och kallar det för ”moralpanik”. Själv framhåller hon att hon är en mycket duktig och framgångsrik EU-parlamentariker och ”blivit en maktfaktor i parlamentet”. Att lämna styrelseuppdragen vore ”oseriöst”, anser hon.

– Jag är en sådan som står vid mitt ord, jag kliver inte av innan jag har lärt mig uppdraget, säger hon.

Några problem med dubbla lojaliteter ser hon inte.

– Jag tror att jag skulle kunna hantera en sådan målkonflikt. Hela livet är fullt av potentiella målkonflikter. Jag leder ett icke-lagstiftande utskott, säger Wikström, som nu alltså försvinner från Liberalernas EU-lista.

Förutom att nu snabbt få ett nytt förstanamn på valsedeln har partiet kvar ett problem som skapar oönskad uppmärksamhet. Det är riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl, som hyrt en lägenhet av sin egen make till marknadshyra och sedan fått bidrag för detta från riksdagen. Partiledningen har uppmanat henne att lämna sin riksdagsplats. Själv har hon valt att bara ta time-out.

– Time-out är inte till fyllest. Hon behöver avgå, säger Jan Björklund, som beskriver hennes agerande som grovt omdömeslöst.

Cecilia Wikström

Född 1965 i Kalix. Innehar en teologie kandidatexamen från Uppsala universitet och har varit präst i svenska kyrkan sedan 1994.Riksdagsledamot för Liberalerna 2002-09. Även vice ordförande i kulturutskottet.EU-parlamentariker för Liberalerna sedan 2009. Är ordförande i utskottsordförandekonferensen, den tyngsta post en svensk har haft i EU-parlamentet.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.