Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

En riksdagsledamot bör inte säga att bön hjälper, anser Csaba Perlenberg, ledarskribent på GT. Foto: Bertil Ericson/TT

Liberal ledare till attack mot Utbult

Att Roland Utbult (KD) berättat vad tron och bönen betytt när han drabbades av covid-19, kritiseras hårt av Csaba Perlenberg, ledarskribent på GT.

Som medlem av riksdagen ska man ”föra sig på ett sätt som inger förtroende för den breda allmänheten”, skriver Perlenberg, som själv nu anklagas för religiös tondövhet.

Nyheter · Publicerad 08:35, 5 maj 2020

Den kristne riksdagsledamoten Roland Utbult har blivit intervjuad i flera stora medier efter att han varit nära döden i covid-19. Där har han uttryckt tacksamhet till vårdpersonalen, men också till dem som bett för honom, och beskrivit vad hans gudstro betytt i den svåra situationen.

Detta ogillas av Csaba Perlenberg, som i en ledare i liberala Expresseneditionen GT är upprörd över att Utbult hänvisar till sin tro. Enligt Perlenberg kan inte bön hjälpa och tro ”har ingen som helst påverkan på vare sig tandvärk, nageltrång eller covid-19”, hävdar han.

Perlenberg tycker att tro är något personligt och inget Utbult bör prata om offentligt. Många har uppfattat texten som hånfull med formuleringar som exempelvis ”särskild förtur av en gudsfigur i livets lotteri”.

Resonemanget i ledaren får på sociala medier kritik från flera håll.

”Idén att vissa övertygelser inte hör hemma i riksdagen är … djupt odemokratisk”, menar statsvetaren Magnus Hagevi på Twitter, och fortsätter:

”Det verkar som Pelenberg endast vill att riksdagen består av människor som tycker som honom i vissa frågor.”

”Bön är en livsstil, inte en önskelista”, påpekar Susanna Birgersson, krönikör i Expressen.

Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen menar att ledaren är ett typexempel på religiös tondövhet.  

”Bön och vård är inte motsats”, skriver han och framhåller att en stor del av Sveriges befolkning faktiskt tror på bön.

En liknande hållning ger Utbults partikamrat Stefan Svensson uttryck för.

”Att en riksdagsledamot tackar såväl Gud som sjukvårdspersonal för att ha blivit frisk från covid-19 klarade Csaba Perlenberg uppenbarligen inte av. Han kunde valt att glädjas över tillfrisknandet men ger sig i stället på den religiösa övertygelsen”, skriver han.

I helgen medverkade Roland Utbult i SVT och hyllade då vårdpersonalen och tackade alla som bett för honom.

– Det var jätteviktigt för mig och ingav också ett hopp och ett ökat lugn, sade han.

Idén att vissa övertygelser inte hör hemma i riksdagen är djupt odemokratisk.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00