Den kristne riksdagsledamoten Roland Utbult har blivit intervjuad i flera stora medier efter att han varit nära döden i covid-19. Där har han uttryckt tacksamhet till vårdpersonalen, men också till dem som bett för honom, och beskrivit vad hans gudstro betytt i den svåra situationen.
Detta ogillas av Csaba Perlenberg, som i en ledare i liberala Expresseneditionen GT är upprörd över att Utbult hänvisar till sin tro. Enligt Perlenberg kan inte bön hjälpa och tro ”har ingen som helst påverkan på vare sig tandvärk, nageltrång eller covid-19”, hävdar han.
Perlenberg tycker att tro är något personligt och inget Utbult bör prata om offentligt. Många har uppfattat texten som hånfull med formuleringar som exempelvis ”särskild förtur av en gudsfigur i livets lotteri”.
Resonemanget i ledaren får på sociala medier kritik från flera håll.
”Idén att vissa övertygelser inte hör hemma i riksdagen är … djupt odemokratisk”, menar statsvetaren Magnus Hagevi på Twitter, och fortsätter:
”Det verkar som Pelenberg endast vill att riksdagen består av människor som tycker som honom i vissa frågor.”
”Bön är en livsstil, inte en önskelista”, påpekar Susanna Birgersson, krönikör i Expressen.
Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen menar att ledaren är ett typexempel på religiös tondövhet.
”Bön och vård är inte motsats”, skriver han och framhåller att en stor del av Sveriges befolkning faktiskt tror på bön.
En liknande hållning ger Utbults partikamrat Stefan Svensson uttryck för.
”Att en riksdagsledamot tackar såväl Gud som sjukvårdspersonal för att ha blivit frisk från covid-19 klarade Csaba Perlenberg uppenbarligen inte av. Han kunde valt att glädjas över tillfrisknandet men ger sig i stället på den religiösa övertygelsen”, skriver han.
I helgen medverkade Roland Utbult i SVT och hyllade då vårdpersonalen och tackade alla som bett för honom.
– Det var jätteviktigt för mig och ingav också ett hopp och ett ökat lugn, sade han.