Bland de leksaker som annonseras i butikskedjan Leklusts julkatalog finns ett mjukisdjur i form av en pratande ”mindfulness-koala” som ger barnen fem minuters ”vägledd meditation”. På bilden i katalogen syns en blundande pojke sitta i lotusställning med koalan i famnen. Leksaken rekommenderas från tre års ålder.
I produktinformationen från tillverkaren uppmanas barnen att ta ett djupt andetag in genom näsan och sakta andas ut genom munnen. När barnet trycker på koalans tass börjar den andas samtidigt som magen höjs och sänks. Därefter börjar den leda barnet i en guidad meditation.
Världen idag har ett flertal gånger rapporterat om att allt fler studier pekar på att biverkningar av mindfulness inte är ovanliga. BBC Worklife skriver om en studie från 2019 som visar att åtminstone 25 procent av dem som mediterar regelbundet har upplevt biverkningar – allt ifrån panikångest och depression till en känsla av att vara avskärmad från omgivningen.
Världen idag har också flera gånger skrivit om mindfulness ursprung inom buddhismen. Både författaren Gertrud Storsjö och pastorn Linda Bergling har påtalat att mindfulness inte går att frikoppla från dess andliga rötter.
Världen idag har hört av sig till Leklust för att få svar på hur leksakskedjan ser på kopplingen till psykisk ohälsa och hur de motiverar försäljningen av en leksak som introducerar mindfulness för barn.
P-O Svensson Ekdahl är vd på Leklust. Han hänvisar till sin leverantör, Tildas Group, som han varit i kontakt med angående Världen idags frågor.
– Det här är nytt för mig. Men vår leverantör har dokument som säger att mindfulness tvärtom är bra, svarar han.
Svensson Ekdahl hänvisar även till att Sjukvårdsrådgivningen 1177 inte skriver om några negativa effekter av mindfulnesss på sin hemsida [mer än att ”det kan vara bra att vänta med träningen om du just nu mår sämre än vanligt eller går igenom annan behandling” reds anm).
Han pekar också på vad som står i artikeln i BBC Worklife, nämligen att mindfulness samtidigt ”verkar gynna många människor”.
– Det är enormt dubbla budskap. Olika undersökningar säger olika saker. Mitt dilemma är vem jag som inköpare ska lyssna på.
P-O Svensson Ekdahl har inga synpunkter på att mindfulness kommer från buddhismen, men han håller med om att det är problematiskt om 25 procent av dem som mediterar regelbundet inte mår bra.
– Om det skulle visa sig att detta är farligt så får vi fatta beslut utefter det löpande, säger han.
Johanna Olsson Rudnert hos leverantören Tildas Group svarar på frågorna via mejl.
– Denna kopplingen är inget vi har hört om tidigare men kommer att vara uppmärksamma på framöver, svarar hon angående BBC-studien.
– Det finns en mångfald av studier och mångårig forskning inom ämnet och dessa visar på att medveten närvaro förebygger och behandlar snarare än orsakar psykisk ohälsa, uppger Olsson Rudnert.
Hon nämner att metoden prövats i skolor med, enligt henne, ”goda effekter så som bättre stresshantering och förbättrad koncentrationsförmåga”.
Tildas Group motiverar försäljningen av koalabjörnen med att de hoppas leksaken ska kunna ”hjälpa barn att släppa sin oro och slappna av i nuet”.
Har ni övervägt att informera kunderna om risken för biverkningar med mindfulness?
– Flera experter såsom forskare och psykologer har redan uttalat sig om dessa risker och menar att den som utövar medveten närvaro inte ska vara orolig.